Ädelstenar med AAA-kvalitet

Gradering av färgade ädelstenar

Till skillnad mot diamanter, som klassifieras utifrån ett strikt evalueringsystem, finns det ingen internationell standard för hur färgade ädelstenar ska graderas. Ett skäl till detta är att det finns en sådan enorm diversitet bland ädelstenar vad gäller färg, transparens, briljans, hårdhet och densitet. De kan vara så olika varandra att det är svårt att ens kategorisera dem. Därmed blir det än mer krångligt att hitta gemensamma mätstockar för hur hög kvalitet de olika färgade ädelstenarna innehar.

För att tillåta skillnader mellan egenskaper hos olika sorter så har ädelstensexperter kommit överens om en annan sorts gradering av färgade ädelstenar, där man utgår från den specifika stenens kvalitet utifrån dess förutsättningar. Enligt detta system graderas en kvalitetsädelsten med ”A”, en av mycket hög kvalitet benämns ”AA” och en ädelsten av allra yppersta klass graderas ”AAA”.

Kategorisering

Det är inte bara färgintensiteten som spelar en roll vid utvärdering av ädla stenar, utan även, till exempel, dess renhet betraktas, likväl som andra kriterier.

Värt att veta

Det amerikanska gemmologiska institutet (GIA) kategoriserar ädelstenar i tre grupper, utifrån deras grad av inneslutningar.

  • Typ I: Ädelstenar som är extremt rena och normalt sett inte har några inneslutningar som syns med blotta ögat. Exempel: akvamarin, citrin, ametist och tanzanit. 
  • Typ II: Ädelstenar av den här typen har av naturen vissa inneslutningar som kan urskiljas med blotta ögat. Exempel: rubin.
  • Typ III: Den här typen av ädelstenar har av naturen ganska många inneslutningar som är synbara för blotta ögat. Exempel: smaragd.

Att försöka jämföra en smaragd (ädelsten av typ III) med en tanzanit (typ I) och värdera dem utifrån samma kriterier är av naturliga skäl ganska problematiskt. En AAA-smaragd kommer ju definitivt att bära på synliga inneslutningar, om än med en perfekt intensiv färg. En AAA-tanzanit kommer å andra sidan att vara helt ren och utan synbara inneslutningar, med en fulländad tanzanit-färg.
Med andra ord, det är två stenar med helt olika kvaliteter, men båda är bland de bästa av sin art och förtjänar därför graderingen AAA.

AAA-ädelstenar hos Juwelo

Prefixet AAA är tyvärr inte en skyddad term i branschen, så det är upp till enskilda juvelhandlare att använda den på ett korrekt och rättvist sätt. När du ska välja ädelsten är det därför viktigt att du noggrant granskar även en AAA-sten med ett tränat öga, alternativt ber en expert granska den.

Eventuellt har du redan märkt att vi på Juwelo inte saluför kvaliteterna A och AA. Vad gäller det högkvalitativa utbudet fokuserar vi istället helt på AAA, med ädelstenar som tveklöst uppfyller de kriterier som krävs för en AAA-gradering av just den sortens ädelsten. Hos oss köper du alltid AAA-stenar av hög kvalitet. 

Exempel på ädelstenar i de olika kvalitetsnivåerna:

Unterschiedliche Qualitätsstufen eines Morganits aus Nigeria

Morganit från Nigeria med olika kvalitetsnivåer: längst till höger AAA-kvalitet.

Unterschiedliche Qualitätsstufen eines Welo-Opals

Welo-Opaler med olika kvalitetsnivåer: längst till höger med AAA-kvalitet.

Unterschiedliche Qualitätsstufen eines Russischen Smaragds

Ryska smaragder med olika kvalitetsnivåer: längst till höger med AAA-kvalitet.

Unterschiedliche Qualitätsstufen eines Tansanits
Tanzani med olika kvalitesnivåert: längst till höger med AAA-kvalitet.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top