Ädelstenseffekter

Ädelstenseffekter

Adularescens (Opalescens)

Mondstein

Månsten

Adularescens är kanske inte ett ord man hör varje dag. Däremot är själva effekten väldig enkel att lägga märke till. När en månsten cabochonslipas uppstår ett silvrigt eller blåvit skimmer som spelar över stenen. Effekten uppstår på grund av månstenens lamellstruktur och är ett slags interferensfenomen. Ett liknande fenomen hos opaler kallas för opalescens.

 

Asterism

Föreställ dig att du är den första person någonsin som tittar på en ädelsten och du ser en lysande stjärna. Inte undra på att ädelstenar med stjärnformade ljusstrålar tidigare var så starkt förknippade med allehanda vidskepelse. Asterism (astér är latin för stjärna) är en unikt vacker och mystisk optisk effekt som är mycket eftertraktade, särskilt i rubiner och safirer. Den orsakas av reflektion av ljus av långa nålliknande inneslutningar som löper parallellt i åtminstone två olika riktningar.
Effekten uppstår med andra ord på samma sätt som kattöga, bara det att fibrerna som reflekteras löper åt olika håll.

Sternrubin

Stjärnrubin.

 

Aventuriscens

Sonnenstein

Solsten.

Ännu ett ord som slutar på -scens! Denna effekt upptäcktes på 1700-talet i ett venetiansk glasbruk, när kopparchips av misstag blandades i en behållare med smält glas. Det sägs att när arbetarna upptäckte det glittrande glaset så proklamerade de att de hittat en skatt av en slump. Det rör sig alltså om ett fenomen som orsakas av glittrande metalliska inneslutningar. I kvartssorten Kalcedon glittrar tusentals små metallflingor, ett slags växlande färgspel med skimmrande reflexer. Det kan vara olika element som orsakar effekten, i aventurin-fältspat (solsten) är det goethit eller hematit. Det här är en ädelsten du bör se upp lite med, då det finns en imitation som kallas guldfluss (krossad stenmassa) som kan förväxlas med en solsten.  

 

Chatoyance (kattöga)

Chatoyance (från franskans ”le chat" för "katten"), är på svenska känt som kattöga. Det är en effekt som framstår som en enda klar linje med reflekterat ljus som påminner om den slitsformade pupillen  hos en katt. Effekten orsakas av reflektioner av långa, nålformade inneslutningar som sträcker sig längs med stenen. Bäst fungerar kattögoneffekten med en cabochonslipning där ytan löper parallellt med inneslutningarna. Den ädelsten där denna effekt fungerar bäst är krysoberyll. Om en ädelsten endast benämns kattöga så innebär det därför att det är en krysoberyll. Alla andra kattögon, som till exempel kvartskattöga, måste alltså anges med kompletterande namn. 

Alexandrit-Katzenauge

Alexandrit-kattöga.

 

Färgväxling

Farbwechsel-Alexandrit

Färgväxlande alexandrit.

Manfred Eickhorst, välkänd bland experter för sin innovativa gemmologiska utrustning, ska ha sagt "För det mänskliga ögat avgörs en ädelstens skönhet av dess färger”. Givetvis blir då en ädelsten ännu vackrare när den kan ändra färg!

Bland de ädelstenar som har denna färgförändringseffekt märks kanske framförallt den i sammanhanget mirakulösa alexandriten, vars färger kan skifta mellan blågrön, skogsgrön, smaragdgröna, khaki och gulgrön i solljus till brunröd, violett, orange och kombinationer däremellan  i levande eller articifiellt ljus.

Klart vitt ljus innehåller alla de enskilda färgerna i färgspektrat: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. När vitt ljus passerar genom en ädelsten absorberas några av dessa spektrala färger. De färgerna som absorberas minst blir den kombination som avgör färgen på ädelstenen.

Att en ädelsten kan se annorlunda ut i varierande ljusförhållanden beror på de respektive färgerna hos ljuskällan. Absorptionen av olika färger av spektrumet i olika ljuskällor resulterar i färgförändringar hos ädelstenen. Detta är alltså den effekt vi uppfattar som färgförändring.
En färgförändring hos en ädelsten utvärderas främst genom hur kraftfull färgförändringen är. En annan aspekt som tas i beaktande är hur vacker färgerna är, och hur tydligt de sticker ut i alla slags olika ljuskällor. 

 

Iridescens

Iridescens härrör från det grekiska ordet "iris" för "regnbåge". Det här är ett färgspel som uppstår på grund av att ljuset bryts i ojämnheter och sprickor i stenen, som omfördelar regnbågens alla färger. De ändras sedan beroende på betraktningsvinkeln. Den metalliskt glänsande iridescensen i labradorit kallas passande för labradorescens. Även opaler kan uppvisa reflektionsfenomen. Detta kallas då opalescens.

 

Färgspel

Boulder-Opal mit Farbspiel

Boulder-opal med färgspel

Minns du fysiklektionerna i skolan? Där visades ibland ett prisma med den spektrala regnbågens färg. Om du kommer ihåg detta så vet du redan vad som orsakar denna optiska effekt.

Det rör sig om blixtar eller ljusränder som inte hänger saman varken med egenfärgning eller orenheter. Detta är ett fenomen som uppstår på grund av olika ljuseffekter, som till exempel interferens eller reflektering.

 

Pleokroism och Dubbelbrytning

I vissa ädelstenar är atomerna arrangerade på ett sätt så att ljuset delas upp i två separata komponenter. Det leder till en optisk fördubbling, en effekt som kallas "dubbelbrytning". Ett bra exempel är zirkon. När de två ljusstrålarna visar olika färger vid olika betraktningsvinklar så kallas denna effekt pleokroism.

Det är ett felaktigt antagande att dubbelbrytning ger en juvel större briljans, för så är tyvärr inte fallet. Tvärtom kan ädelstenar med enkel refraktion visa färger som visas i mer rena och intensiva färger än vid dubbelbrytning (till exempel ädelröd spinell jämfört med Rubin).
Det som förvirrar är ordet "dubbel ". För även om ljuset är uppdelat i två komponenter (det vill säga: dubblat), så är inte den mängd ljus som lämnar ädelsten dubbelt så kraftigt.

Pleokroism förekommer  i tre relevanta former för ädelstensköpare. Alternativ ett är att färgerna är så lika att pleokroismen inte spelar någon roll (exempelvis rubin och safir). Nummer två är att färgerna är olika på ett icke-tilltalande sätt och att det syns tydligt, så att stensliparen måste ta hänsyn till detta och forma kristallen så att den bästa färgen kommer i förgrunden (till exempel kunzit och tanzanit). Det sista alternativet är att färgerna är olika men även vackra att titta på, så att slipningen snarare går ut på att forma en juvel där de olika färgtonerna bildar en tilltalande ljusshow. (som andalusit ).

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top