Akvamarin

Akvamarin

Oavsett om den är himmels- eller havsblå, Akvamarin är en ädelsten som förför. Det är en medlem av den stora beryll-familjen. Den är vacker och strålar lika mycket oavsett färg och sammansättning. Akvamarin fångar havets essens och är en tidlös ädelsten som alltid är populär. 
Aquamarin

Akvamarin

Namn

Till och med akvamarinens namn personifierar vatten och dess anknytning till havet. Ädelstenen fick sitt namn för cirka 2000 år sedan av romarna. Det betyder fritt översatt havets vatten, från orden aqua (vatten) och marina (hav).

Kemisk sammansättning för akvamarin

Akvamarin är en medlem av mineralfamiljen Beryll, precis som smaragd, bixbit, goshenit, heliodor och morganit. Alla dessa ädelstenar har en hårdhetsgrad mellan 7,5 – 8 på Moh´s hårdhetsskala och får sin färg från järn som spårämne. Beroende på koncentrationen av järn kan färgen bli allt från pastellblå till djup och intensiv mörkblå, ibland med stänk av grönt.

Härkomst & ursprung för akvamarin

Akvamarin i råstensform återfinns i metamorfa bergarter och som mineraltvål i flodsediment. Innan upptäckten av de afrikanska fyndigheterna av akvamarin kring 1830 kom de allra flesta akvamariner främst från de brasilianska fyndigheterna i Minas Gerais samt från ryska Ural. Brasilien fortsätter att vara en stor leverantör av denna ädelsten, men nu har också länder som Nigeria, Madagaskar, Moçambique och Zambia etablerat sig som solida leverantörer av akvamarin.

Historik och sägner för akvamarin

Under antiken hyllades akvamarin för sin förmåga att skydda sjömän från havsguden Poseidons (Neptun i den romerska mytologin) vrede. Det var helt enkelt en ädelsten som garanterade en säker resa, som höll sjögudarna nöjda och glada. Därigenom hoppades sjömännen slippa farliga stormar och dåligt väder. Akvamarin är månadssten för mars och ansågs tidigare även kunna förmedla känslor av lugn och visdom.

Kännetecknande egenskaper för akvamarin

Akvamarin är vanligtvis utan defekter för blotta ögat. Det är en ädelsten med väldigt bra klarhet och få inneslutningar/defekter, även med 10X förstoringsglas. 

På grund av dess transparens så är färg en mycket viktig aspekt för akvamarin. Den kan aldrig vara för mörk. En djup eller intensivt blå färg är mer värdefullt än ljuset när det gäller akvamarin. I och med att färgen är så viktig använder sig juvelsliparen ofta av en djupare slipning än vanligt. Detta för att accentuera färgen än mer. 

Bauchi-Aquamarin

Bauchi-Akvamarin

Aquamarin

Akvamarin-kattöga

Olika sorters akvamarin

De akvamariner som bär mest färg ges ofta ett annat handelsnamn, kollektivt kallas de AAA, men får även andra tilläggsnamn. Santa Maria är en sällsynt mörkblå akvamarin med väldigt intensiva färg. Den kommer från en fyndighet i Brasilien, Santa Maria de Itabira, som upptäcktes under 1950-talet. Tyvärr är fyndigheterna i dag nästan utarmade och det dyker endast upp nya sporadiskt.
Tatu från brasilianska delstaten Minas Gerais är ett annat exempel. Tatu-akvamarin är känd för sin exceptionella kvalitet – och för att tillgången på den är extremt begränsad.
Akvamarin med kattöga är extremt sällsynt, men kattögaeffekten är i gengäld otroligt fin i denna ädelsten, i och med att den är så ren och klar. 

Vård och skötsel av akvamarin

Akvamarin bör endast rengöras med mjuk putsduk, eller möjligtvis ångrengöring.

 

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top