Alexandrit

Alexandrit

Alexandrit är en fenomenal ädelsten. Den kännetecknas av sin fascinerande färgväxling från grönt till rött, som ger junis månadssten en hemlighetsfull flärd. 
Indischer-Alexandrit

Indisk alexandrit

Alexandrit

Alexandrit

Namn

Den kallas tsarens ädelsten, eller bara tsarstenen. Alexandrit är en juvel som är starkt förknippad med regenten som den är döpt efter, ryske Tsar Alexander II (1818-1881).

Kemisk sammansättning för alexandrit

Alexandrit är en krysoberyll, med andra ord berylliumaluminat, och tillhör samma mineralklass som oxid och hydroxid. Brottet är svagt mussligt.

Härkomst & ursprung för alexandrit

Ryssland och Sri Lanka var i cirka 90 år de enda kända källorna för alexandrit, detta trots att inga större nya alexandrit-fynd hittades i Ryssland efter ryska revolutionen 1917.
I dag är Indien den största producenten, men det har även hittats mindre kvantiteter av alexandrit i Brasilien, Burma, Madagaskar, Mozambique, Sri Lanka, Tanzania och Zimbabwe.

Historik & sägner för alexandrit

Alexandrit är en ytterst sällsynt ädelsten som först upptäcktes under 1800-talet i Ryssland. Handeln med denna exklusiva ädelsten utvecklade sig snabbt och blev en betydande del av den sovjetiska smyckesindustrin. I dag är de ryska fyndigheterna uttömda, men alexandrit är tack vare sitt namn fortsatt starkt förknippat med Ryssland. 

Farbwechsel des Alexandrits

Alexandrits signum är en färgväxling från grönt till rött, beroende på ljuskällan.

Kännetecknande egenskaper för alexandrit

Alexandrit, den mest åtråvärda medlemmen i krysoberyllfamiljen, definieras av sina färgväxlande egenskaper. Det är alltså en ädelsten med pleokroistiska egenskaper som förändras beroende på vinkel och ljuskälla. Grön i dagsljus, röd i eldsljus. Detta beror på att solljus innehåller större mängder av de gröna toner som ögat föredrar, medan ljuset från till exempel ett brinnande ljus innehåller mer rött.  

Pleokroismen är alexandritens viktigaste egenskap vad gäller värdering. Alla färgväxlande ädelstenar bedöms mycket utifrån hur effektfulla, vackra och starka färgerna är i olika ljus. Färgväxlingen syns bäst i tjockare stenar. Det är krom-halten som absorberar och styr de olika färgtonerna i stenen

Den ideala alexandriten återger distinkta mediumtonade intensiva färger i alla sorters ljus. Hur färgväxlingen upplevs och återspeglas beror på ett flertal olika faktorer. Utöver intensivitet och renhet i de två ljuskällorna spelar även ditt färgseende, stenens pleokroism, tid på dagen (och därmed ljuset) och väderlek in.

Alexandrit-Katzenauge

Alexandrit-kattöga

Alexandrit klassas som en ädelsten av typ II, vilket innebär att den bär på synliga inneslutningar, framförallt om stenen är på mer än en carat. Om det finns många inneslutningarna accentuerar det ofta färgväxlingen. Alexandrit är ovanlig och därför dyr. De vanligaste slipningarna för denna ädelsten är oval-, rund-, och oktagonslipning. 

Olika sorters alexandrit

Alexandrit-kattöga är en riktigt sällsynt raritet som är mycket dyrbar. Där dansar en ljusreflektion i ovalformad linje över ädelstenskroppen. Ljuset påminner om en kattpupill. Den här effekten kallas i facktermer för chatoyance. 

Vård av alexandrit

Alexandrit klarar ång - men inte ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top