Ametist

Ametist

Ametist – månadssten för februari – är en ädelsten som präglas av fantasifulla myter. Tack vare sina vackra tidlösa färgtoner har den hänfört människor i tusentals år. 
Sambia-Amethyst

Zambia-ametist

Namn

Amethyst Rohkristall

En råkristall av ametist

Historien om hur ametisten först såg dagens ljus är inom den grekiska mytologin en sorglig berättelse. Dionysos, den grekiska vinguden (Bacchus inom romersk mytologi), var upprörd över att han blivit ignorerad av en förbipasserande dödlig. Han svor därför att hämnas på nästa olyckliga själ som korsade hans väg.
Oturskvinnan hette Ametist. Hon var på väg till ett tempel för att tillbedja gudinnan Artemis.
Dionysis skickade två hungriga tigrar efter henne, men Artemis förvandlade Ametist till en staty av kvarts för att skydda henne. Tyvärr gick sedan inte transformationen att häva, varpå den tillnyktrade Dionysos föll i tårar av skuldkänslor när han såg den vackra statyn. Hans tårar färgade statyn lila och skapade den ädelsten vi kallar Ametist.

Kemisk sammansättning för ametist

En mängd makrokristallin kvarts, kiseldiodid, som förekommer i transparent pastellrosa till djup purpur. Ametist ingår alltså i samma grupp som citrin, rosenkvarts eller tigeröga. Ametist får sin färg av järn.

Härkomst & ursprung för ametist

Du hittar ametist över hela världen. Brasilien är i dagsläget den mest välkända källan och den första brasilianska ametisten anlände till Europa redan 1727. Urugyansk ametist är berömd för sin spektakulära skönhet, medan mörklila ametist från Sibirien tyvärr inte längre finns på marknaden.
Namet sibirisk ametist kan dock fortfarande stundtals användas, felaktigt, för att beskriva andra sorters ametister med intensiv färg.

Historik & sägner för ametist

Det här är utan tvekan den typ av kvarts som tillskrivits flest övernaturliga egenskaper genom historien. Ametister ska ge lycka, vitalitet, skydda mot såväl trolldomar som hemlängtan och även vara bra mot berusning (ametist kan delvis också betyda oberusad på grekiska).

 

Brejinho-Amethyst

Brejinho-ametist

Kännetecknande egenskaper för ametist

Färg är ametistens kanske viktigaste egenskap, där de djupare tonerna ger ett högre pris. De mest värdefulla ametisterna är medium- till mörklila, med en ren färg som inte innehåller nyanser av rött eller blått. Dock kan blå eller röda färgspel vara mycket åtråvärda.
Ametisten har oftast ganska små och få inneslutningar, så som standard finns det inga synliga defekter om stenen hålls cirka 15 centimeter från ögat.
Då det är en populär ädelsten bland slipare och juvelerare hittar du ofta många olika variationer vad gäller slipningen jämfört med andra stenar.

Olika sorters ametist

Uruguay-Amethyst

Uruguay-ametist

För att skilja de olika sorternas ametist åt används förutom färgen även stenens ursprung som markör. Ofta är det synonymt med ametistens kvalitet. Brejinho-ametist kommer till exempel från brasilianska Breijnho-gruvan och erbjuder små lila glimtar som gnistrar ut från den djuplila kroppen. Zambia-ametist har en klar kunglig lila med fantastiska blå och röda nyanser som visar sig när stenen flyttas. Den sällsynta Uruguay-ametisten fascinerar med sina djupa, intensiva violetta och röda blixtar.
Rio Grande-grön ametist (vars gemmologiska namn är prasiolit) visar mörkgröna färgnyanser och är vanligtvis av högre kvalitet än ljusare gröna ametister.

Ametist-sorter klassificeras även utifrån deras färg: platina-ametister med sin skimrande silvermetall har fått sitt namn från den visuella likheten till metallen platina. Rose de France-ametist härstammar, sitt namn till trots, från Brasilien. Det är en lila eller rosa sten med pastellkänsla. Denna ametist var mycket populär under den viktorianska perioden och förekommer ofta i antika smycken.  
Flerfärgad ametist är en kombination av ametist och vit kvarts, som orsakas av miljöförändringar under kristallbildningen. De finaste varianterna av denna blandning har en balanserad kontrast mellan färgerna. En annan variant är ametrin (från Anahi-gruvan i Bolivia), som består av ametist och citrin.

Vård och skötsel av ametist

Vissa ädelstenar kan blekna när de utsätts för starkt ljus. Undvik att exponera din amestist för solljus längre tider!

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top