Ametrin

Ametrin

Ametrin är ett sant mirakel. Två vackra kvartssorter samsas i en imponerande ädelsten.

Amétrine - Caractéristique, origine et histoire sur le guide des pierres de Juwelo, spécialiste bijoux sertis de pierres de couleur en ligne.

Ametrin

Namn

Termen ametrin består av ametist och citrin, med hänvisning till de två ädelstenar som möts i ametrin.

Découvrez la collection de bijoux en Amétrine de Juwelo, bijoutier en ligne

Ametrin

Kemisk sammansättning för ametrin

Ur mineralisk synpunkt är ametrin en magisk blandning av citrin och ametist. Båda ädelstenarna härstammar från mineralfamiljen kvarts. Järninsättningar i kvartskristallgitter gör att denna kombination bildas.

Härkomst & ursprung för ametrin

Ametrin lämpar sig väl för bearbetning till ädelstenssmycken, men för närvarande finns det endast en fyndighet där den utvunna ametrinen håller rätt kvalitet för att användas i detta syfte.
Ametrin utvinns från Anahi-gruvan i stadsdelen La Gaiba i Santa Cruz i Bolivia. Sällsynta förekomster har också upptäckts i Brasilien, Indien, Madagaskar och Sri Lanka. Fynden i dessa gruvor är dock tyvärr inte användbara.

Historik & sägner för ametrin

Ametrin är relativt ny på ädelstensmarknaden. Det lanserades först 1980 och har sedan dess varit populära ädelstenar för bearbetning till smycken.

Kännetecknande egenskaper för ametrin

Kvartssorten ametrin är en sällsynt flerfärgad ädelsten, där den lila ametisten försiktigt blandas med den friska färgen av gul citrin. Denna gradient sker i en klar kristallkropp. Ametrin är därför nästan ren och dess färger är därför extra imponerande att beskåda.

Olika sorters ametrin

Vanligtvis slipas ametrin på så sätt att de två färgerna är jämnt fördelade och försiktigt sammanblandade. Kalejdoskop-ametrin har olika färger i en optisk virvel. Där har slipningen ställts in på ett speciellt sätt som ger en imponerande effekt och ädelstenen får ett visst djup.

Vård och skötsel av ametrin

Ametrin klarar av ångrengöring, men däremot inte ultraljudsrengöring.

 

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top