Apatit

Apatit

En vacker ädelsten som enligt sägnerna bär på mystiska hemligheter.
Apatit

Apatit

Namn

Apatit Rohedelstein

En apatit-råsten

I den grekiska mytologin personifierar Apate, nattens dotter, lögner och bedrägeri. Enligt traditionen var Apate också en av de onda andra som rymmer när Pandoras ask öppnas och invaderar jorden och mänskligheten. Namnet är suggestivt och betyder ”luras” på grekiska.
Att apatit har fått just detta namn är självklart ingen slump. Det är en ädelsten som lätt förväxlas med andra på grund av dess enorma variation i färg och form. Apatit kan ofta misstas för en turmalin, peridot eller turmalin.
Egentligen har dock apatit en alldeles unik egen skönhet och är knappast en ädelsten som behöver gömma sig bakom andra.

Apatit som mineral kan hittas i många länder runt om i världen, men däremot är det ovanligt med apatit i nog hög kvalitet kvalitet för att göra smycken

Kemisk sammansättning för apatit

Apatit är ett samlingsnamn för en grupp av kemiskt liknande mineraler med relativt stor spridning. Så i själva verket består apatiter av flera olika mineraler, beroende på om kalcium är ersatt med fluor, klor, hydroxyl eller strontium. Med en hårdhet av 5 på Mohs hårdhetsskala så är apatit ett medelhårt mineral.
Genom tryckbelastning har Apatit en musselliknande sprödhet och ofullkomlig klyvning. Apatit kännetecknas av en vit till gulgrå stroke färg.

Kännetecknande egenskaper för apatit

Varken för mörk eller för ljus, men apatit gnistrar ändå med intensiv färg och harmoniskt balanserad luminans. Faktorer såsom storlek, renhet, färgmättnad och kvaliteten på fasettering påverkar apatitens lyskraft. Polering och slipning av apatit en särskild utmaning på grund av dess relativt mjuka och porösa yta.

En skickligt slipad och noggrant polerade apatit är en högkvalitativ och dyrbar ädelsten. Företrädesvis slipas den med baguette-, oval- eller rundslipning, men kan också bearbetas i trapp- eller blandade slipningar. Normalt hittas apatit som små kristaller, som till stora delar består av inneslutningar. Apatit med en vikt på mer än en carat och ögonren kvalitet är extremt sällsynt.

Russischer-Apatit

Rysk apatit

Olika sorters apatit

Apatit är en av de allochromatiskt färgade ädelstenarna, och får alltså sin färg från främmande tillsatser i mineralet. Som ett rent ämne är apatit nästan färglöst. Det är endast genom tillsättning av andra material under dess bildning det får sin färg och kan presentera sig i ett brett spektrum av färger. Beroende på vilka element som finns närvarande i apatit, varierar det sin färg från grönt till gulblå och gulgrön.

Här är några olika sorters apatit som finns i juwelos sortiment:

 

Neonblauer Apatit

Neonblå apatit

Karibikblauer Apatit

Karibikblå apatit

Diego Suarez-Apatit

Diego Suarez-apatit

Porto Madeira-Apatit

Porto Madeira-apatit

Fort Dauphin-Apatit

Fort Dauphin-apatit

Vård och skötsel av apatit

Apatit klarar varken ång- eller ultraljudsrengöring. Vårda med omsorg!

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top