Bärnsten

Bärnsten

Bärnsten har prytt människor som smycken och amuletter sedan urminnes tider. 

Nobel, stillsam, varm, elegant och tidlös är ord som ofta används för att beskriva bärnstenens karaktär. Trots sin långa historia och obestridliga skönhet har bärnsten också överkomliga priser.

Bernstein

Bärnsten

Namn

Den engelska beteckningen för bärnsten, amber, kommer från arabiskans anbar, vilket betyder doftande substans.

Kemisk sammansättning för bärnsten

Det här är en blanding av olika hartser. På grund av sitt ursprung i fossil kåda och naturliga inklusioner av till exempel insekter är bärnsten en organisk ädelsten. Som organisk räknas alla ädelstenar som har uppstått från levande organismer. Det tar många miljoner år innan bärnsten bildas från kåda, och exakt hur processen sett ut är fortfarande inte känt.

Härkomst & ursprung för bärnsten

Totalt kommer cirka 2/3 av världens samlade bärnstensproduktion från den baltiska bärnstenen. Vad gäller bärnsten som används till smycken, accessoarer och konst utgör dock baltisk bärnsten hela 90 procent. Bärnsten står att finna längs med hela östersjöområdet och länder som Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Polen, Ryssland, Sverige, Tyskland och Ukraina. 
Det finns även bärnsten i Mexiko och Dominikanska republiken. Denna tropiska bärnsten utvinns bland annat i ett område med det passande namnet "Bernsteintal“.

Kännetecknande egenskaper för bärnsten

Denna organiska ädelsten är stelnad kåda från ett slags barrträd och bildades för cirka 50 miljoner år sedan. Det är en process som än i dag kanske inte riktigt har kunnat förstås fullt ut.

Bärnstenens färger påverkas av trädslaget, och vad som ”hänt” efter utsöndringen av kåda. Bärnsten är transparent till genomskinlig och kan inneha många färger, även om brun och gul är vanligast. Det finns dock även olika toner av blå, grön, röd, vit och orange. En vanlig beskrivning är konjaksfärg.
Totalt har bärnsten delats in i 256 olika nyanser. Ibland kan den även beskrivas som svart, detta är dock fel. De ”svarta” stenarna är helt enkelt väldigt djupa nyanser av andra färger.

Det här är en spännande ädelsten då den ofta innehåller naturliga ofullkomligheter, sprickor och inneslutningar. Det är ganska vanligt att hitta frön, löv eller till och med insekter i bärnsten. Stenar med insekter i kan ha högt samlarvärde, och ger även paleontologer och genetiker värdefull insikt om det förflutna.

Bärnsten flyter i saltvatten och kan därför hittas på stränder längs Östersjökusten, ibland så långt bort som de brittiska öarna. Kallas ibland för ”nordens guld”.

Historik & sägner för bärnsten

Bärnsten har alltid kopplats till solen på grund av dess gyllene färger och låga vikt, utöver att den känns varm vid beröring. Det är därför ingen slump att bärnsten ofta hittas vid gamla gravplatser. På grund av sin koppling till solen betraktades bärnsten som ett magiskt ljus som skulle leda en rätt i livet efter detta.
Grekerna kallade bärnsten för elektron, gjord av solen. 

Olika sorters bärnsten

Förutom den välkända gyllene bärnsten finns det i Ryssland också en grön variant, vars toner kan beskrivas som en blandning av gyllene lime och skogsgrön.

Vård & skötsel av bärnsten

Bärnsten bör rengöras försiktigt med en fuktig trasa.

 

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top