Citrin

Citrin

Citrin är, tillsammans med topas, månadssten för november. Det är en vacker, genomskinlig ädelsten med en frisk färg. Namnet hänvisar till färgen.

Namn

Citrin - Rohkristall und geschliffen

Citrin - råkristall och slipad.

Citrin har fått sitt namn efter ordet citron, eftersom dess citrongula färg påminner om fruktens.

Kemisk sammansättning för citrin

Det här är en vibrant ädelsten, makrokristallint kvarts som i naturen vanligtvis förekommer  tillsammans med ametist. Det kemiska namnet för citrin är kiseldioxid och mineralet får den självlysande gula färgen av järn.  Flerfärgad citrin är en kombination av citrin och vit kvarts där miljöförändringar under dess skapande påverkar färgerna. I ametrin blandas där den populära ametistens sensuella lila blandas med den friska gula citrinfärgen. Resultatet är en oemotståndligt vacker tvåfärgad ädelsten.

Härkomst & ursprung för citrin

Den populära citrinen hittas i Brasilien, Madagaskar, Uruguay och Moçambique. Flerfärgade citrinblandningar som ametrin återfinns i Bolivia. Citrongul citrin kan även hittas i Zambia och Tanzania.

Historik & sägner för citrin

Citrin har varit populärt i flera tusen år och har anknytning till antikens Grekland och romarriket, där citrin ofta användes för att skapa porträtterande smycken med ädelstenarna graverade i fördjupning.
Det var också vanligt att citrin cabochonslipades.

I forna tider ansågs citrin vara en ädelsten av lycka som kunde användas som en talisman mot onda tankar, ormbett och andra giftiga reptiler. Citrin hade på den tiden även medicinska tillämpningar, eftersom man trodde att mineralet hjälpte matsmältningen, tog bort gifter ur kroppen, skyddade mot pest och dålig hy samt kunde användbas som behandling av såväl depression som diabetes.

Dåtidens experter inom ädelstenshealing tillskrev även citrin stimulerande mentala förmågor, som att främja kreativitet, intuition och självförtroende. Citrin sades också kunna ge bättre kontroll över bärarens egna känslor och öka ens medvetenhet.

Kännetecknande egenskaper för citrin

Färgerna i Citrin sträcker sig från pastellfärgad citrongul och guldgul till mandarinorange och madeiraröd (som det välkända vinet). Historiskt sett har madeirafärgade citriner varit de mest efterfrågade, men numer föredrar många de ljusare färgerna med ton av citron. Flerfärgad citrin har en mjuk övergång från gul till vit. 

Olika sorters citrin

Citrin med mandarinfärg är mycket vacker och sklijer sig markant från den typiskt guldgula varianten av citrin. Citronaktig citrin visar en uppfriskande gul färg med en delikat grön touch. Madeiracitrin lyser rödaktig och är också döpt efter vinet som har en liknande nyans.
Flerfärgad citrin väver samman gyllene gula färger av citrin med isig vit kvarts i en ädelsten. Beroende på hur olika spårämnen och färgande element kombineras i utvecklingsprocessen vid olika tidpunkter så bildas olika färglager. Den grova ädelstenen slipas sedan avsiktligt på ett sätt så att detta fenomen är tydligt – som i Ametrin, en harmonisk blandning av Citrin och Ametist.

Vård & skötsel av citrin

Vissa citriner kan blekna när de utsätts för starkt ljus. Du bör därför förvara citrinsmycken mörkt och undvika lång exponering för direkt solljus.

Citrinschmuck im Juwelo Onlineshop >

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top