Demantoid

Demantoid

Demantoid har en elegant grön färg med livskraft och glöd!

Gruppe Demantoide

En handfull demantoid.

Namn

Demantoid betyder diamantliknande, från det gammeltyska ordet för diamant, demant. Det är en hänvisning till den berömda eld (dispersion) som återfinns i denna gulgröna granat. Det var den berömde mineralogen Nils Gustaf Nordenskiöld som namngav och upptäckte Demantoid (1792 – 1866). Nordenskiöld namngav även alexandrit.  

Kemisk sammansättning för demantoid

Ett kalciumjärnsilikat av mineralet andradit, som är en medlem av granatfamiljen. Demantoid är en av de mest värdefulla granatsorterna.
Den här välkända mineralfamiljen omfattar en färgskala med mer än 38 nyanser. Hemligheten bakom alla olika färger ligger i den kemiska strukturen hos granaten. I dess kristallstruktur tar ett antal olika element plats (aluminium, kalcium, krom, järn, magnesium, mangan, syre, kisel, titan, vanadin, zirkonium). Alla dessa spårämnen ger i olika kombinationer och styrkor denna ädelstensfamilj sin färgrikedom. Den populära gulgröna/smaragdgröna färgen hos demantoid (andradit) orsakas av tillsatser av krom,där den gröna färgen varierar beroende på mängden av krom i kristallen.

Värt att notera: alla granater har enastående färgstabilitet, färgbehandlingar är därför onödiga. 

Härkomst & ursprung för demantoid

Gruppe Demantoide

Demantoid i grupp.

Den ursprungliga källan för demantoid ligger i centrala ryska Uralbergen. Dessa ryska exemplar betraktas på grund av sin sällsynthet som de dyraste av sitt slag. Juwelos demantoid kommer från Namibia och Madagaskar. Den kända ambanja-demantoiden kommer från en fyndgihet cirka 20 kilometer nordöst om Ambanja.  

Historik & sägner för demantoid

Ambanja Demantoid

Ambanja-demantoid

Demantoid upptäcktes relativt sent för att vara ädelstensvärlden. Det var först 1855 som den hittades i de ryska Uralbergen. Som så många andra ädelstenar förväxlades demantoid initialt med andra sorters ädelstenar. Den har bland annat kallats siberisk krysolit (peridot) eller uralsmaragd.
Det var först 1870 som den erkändes som en ädelsten på egna meriter och fick namnet demantoid av Doktor Nordenskiöld.  
Ansedda ryske juveleraren Carl Peter Fabergé använde ofta demantoid i skapandet av sina eftertraktade skapelser, som till exempel de berömda fabergé-äggen.

Kännetecknande egenskaper för demantoid

Det sägs att elden (dispersion) i demantoid till och med kan sätta självaste diamanten i skuggan. Och det är faktiskt sant. Dispersionsvärdet i demantoid är  0,057, medan det i diamant är 0,044 ( BG-dispersion, brytandet av långvågigt rött ljus och av kortvågigt ultraviolett ljus jämfört).

Dispersion är inte bara en mätning av hur vitt ljus bryts i kristallstrukturen, utan även hur det uppdelas i sina spektralfärger. Man kan alltså säga att dispersion är fördelningen av hela färgspektrat från vitt ljus.
Demantoid kan uppvisa ett färgspel från rött, orange, gult, grönt, blått och violett dansandes över den transparenta ädelstenskroppen. Alla sorters granater uppvisar vanligtvis en enastående färgstabilitet. 

Ambanja Demantoid

Ambanja-demantoid

Olika sorters demantoid

Juwelo erbjuder demantoid från Namibia och Madagaskar. Den ursprungliga källan, rysk demantoid, är mycket sällsynt på marknaden.

Vård & skötsel av demantoid

Demantoid bör under inga omständigheter utsättas för ång- eller ultraljudsrengöring. Vissa exemplar kan skadas av exponering för extrema temperaturväxlingar.

Demantoidschmuck im Onlineshop >

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top