Diopsid

Diopsid

"Kromdiopsid: en underskön ädelsten med ett fult namn."

Gem by Gem, International Coloured Gemstone Association (ICA)

Chroomdiopsied ruwe edelsteen

Råsten av kromdiopsid

Historik, sägner & egenskaper diopsid

Diopsid sades förr ha gåvan att läka traumatiska upplevelser. Detta genom att få bäraren att gråta ut smärtan. Diopsid har därför använts i smycken i under lång tid. Särskilt iögonfallande är stjärndiopsid, med sin fantasifulla lysande stjärna. Grekerna trodde att stjärndiopsid var små lysande stjärnor som förvandlats till sten när de fallit ner på jorden. Namnet kommer från grekiskan, Dis för dubbel och opsis för utseende. 
Standarden för renhet av rysk diopsid är ren för ögat (utan synliga inneslutningar när stenen är sedd från 15 centimeter för blotta ögat), men det är ovanligt med så god kvalitet av denna ädelsten. Ryska diopsid är typiskt av mindre storlekar (mindre än en carat), och det är nästan omöjligt att hitta stenar med mer än fem carat.
Ryska diopsid är dikroisk (två-färgad, grön och gul).
Ryska diopsid förekommer i många former, stenarna är vanligtvis facetterade. Ovala och runda slipningar är vanligast. Andra former är emellertid möjliga, men de tar ofta längre tid att slipa fram. När du gör ditt slutliga val av diopsid, bedöm färg och renhet, leta efter en bra form och ett tilltalande helhetsintryck.

Olika sorters diopsid

Tasmarin® är varumärket för en ljusgrön kromdiopsid från Tien Shan-bergen i västra Kina. Denna ädelsten lanserades år 2001 av Columbia Gem House. Färgen är mindre intensiv än på rysk diopsid. Detta beror på att reducerat närvaron av mängden krom.Violanär en sällsynt blåaktig/violett diopsid som kommer från Saint Marcel i Aostadalen i Italien. Att den fått denna färg beror på att den innehåller stora mängder mangan. Sjtärndiopsid, med sina fyra strålar, kommer från Indien. Denna sten är också känd som svart stjärndiopsid på grund av sin svarta eller svart-grönaktiga färg.Stjärndiopsid har två linjer som är raka, men de andra två står inte i rät vinkel mot det första paret. Stjärneffekten bara kommer till sin rätt vid cabochonslipning, alltså med en krökt yta, blankpolerad och utan facetter.
Denna sjtärneffekt, som heter Asterism, ses bäst med en enda direkt ljuskälla, direkt uppifrån. En välslipad smyckessten tar fram stjärneffekten klart och tydligt. Rysk diopsid kommer i vackra, rena rika gröna nyanser, ibland något blåaktig. Rysk diopsid har en lite blå, djupare, rikare och varmare färg. Dessa diopsidvarianter är lika sällsynta som intressanta. De typiska gröna nyanser härstammar från närvaron av krom.
Omkring 1988, i samband med östblockets fall, fångade rysk diopsid ädelstensmarknaden på nolltid . Europeiska ädelstenshandlare blev som galna av den för dem nya ryska ädelstenen  som i färg bar likheter med smaragd och tsavorit, men till bara en bråkdel av priset. Efter avregleringen av ekonomin i det forna Sovjetunionen kunde nu alla njuta av rysk diopsid, som snabbt fick samma höga exportstatus som alexandrit, diamant och smaragd.

Russische Diopsied

Rysk diopsid

Bortsett från dess skönhet, är även rysk diopsids ursprung intressant. Stenen härstammar nämligen från en avlägsen ryska federal republiken i östra Sibirien, kallad Sacha. Området ligger i norra Asien och är känt för sina extrema väderförhållanden. Här uppmättes i januari 1926 en temperatur på -71,2 ° C!!!
Samma område är också källan för 99 procent av alla ryska diamanter och har därmed en stor andel av den totala världsproduktionen. Detta faktum förtjänar ett särskilt omnämnande här, eftersom de två ädelstenarna har en intressant koppling. Diopsid är ett viktigt mineral i jordens mantel och stenen återfinns därför ofta i diamantgruvor. Fynd av diopsid är med andra ord en bra indikator på förekomst av diamanter. Ibland hittas till och med diopsid som integrerats i diamanter.

Namn

Namnet kommer från grekiskan, Dis för dubbel och opsis för utseende. Att en del av namnet betyder dubbel beror på att diopsid är dubbelbrytande, så kallad pleokroism. Ett gångbart namn inom handeln är kromdiopsid,  men eftersom detta inte låter särskilt attraktivt så kallas denna ädelsten oftast numer för rysk diopsid. Namnet "sibirisk smaragd" kan ibland också förekomma, men det är tekniskt missvisande, eftersom rysk diopsid inte är en smaragd, och därmed inte heller en medlem av beryllfamiljen.

Kemisk sammansättning för rysk diopsid

Diopsid-mineraler tillhör gruppen av silikater, ett kalciummangan-silikat med den kemiska formeln: CaMg (SiO3). Diopsid kan utveckla mycket stora kristaller (upp till 50 centimeter). Endast en bråkdel av dessa kan användas för ädelstensbearbetning. Mohs hårdhet är mellan 5,5 och 6,5. Dess randfärg är vit, ytsytrukturen är skalformad och ädelstenen är perfekt klyvbar i två riktningar.

Härkomst för diopsid

Diopsid beskrevs första gången 1800 av mineralogen José Bonifácio de Andrada e Silva. Stenen finns i Brasilien, Burma, Kanada, Kina, Finland, Indien, Italien, Kenya, Madagaskar, Pakistan, Ryssland, Sydafrika, Sri Lanka och USA. Diopsid är en kromatisk allo, eller färgad ädelsten, vars typiska gröna nyanser skapas genom närvaron av krom eller järn. Således, de tidigare gulgröna nyanser av afrikansk diopsid (som påminner lite om peridot) orsakas av järn. Diopsid finns dock även i andra färger, inklusive blå, brun, grå, lila, vitt och färglös.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top