Fancy-safir

Fancy-safir har ibland kallats "himlens pärla" eftersom dess färger kan spegla himlens många oika färgsättningar och stämningar. Den här safirens kalejdoskopiska spektrum av färger är verkligen otroligt.

Namn

Namnet "safir" härstammar från latinets "sappheiros", som betyder blå. Begreppet med Fancy-safirer hänvisar därför oftast till safirer med en annan färg än blå. Och nog är de fancy allt, safirers färger är verkligen fantastiska och unikt vackra. Månadstenen för september erbjuder mycket mer än bara blå. 

Egenskaper och ursprung för fancy-safir

Safir och rubin är färgvarianter av mineralet korund (kristallin aluminiumoxid). Korund producerar även andra färgade ädelstenar, vilket innebär mängder av spårämnen som påverkar färgen: såsom krom, järn och titan. 
Medan både rubin och safir klassas som typ II ädelstenar, vilket innebär att de har några synliga mindre inneslutningar av naturen. Safirer är vanligtvis renare (och större) än rubiner. När det gäller färg bör en attraktiv briljans gnistra i hela juvelen. Priset kommer även att påverkas av färgfördelning, färgmättnad, slipkvalitet och öppenhet.
Fancy-safirer finns i ett stort utbud av former och slipningar. Safir är väl lämpad för ovala och päronformade slipningar, rundslipning förekommer också, men är lite dyrare ibland. Typiska fyndorter för fancy-safir inkluderar Australien, Madagaskar, Sri Lanka, Tanzania och Thailand.

Olika sorters fancy-safir

Svart stjärnsafir

Black Star Sapphire

Svart stjärnsafir

En av de bästa sakerna med den här safiren är den skarpa kontrasten mellan den mörka bakgrund och den antingen gyllene eller vita stjärnan som skimrar i den. Effekten kallas asterism och lystrar som en stjärna i den svarta safiren. Effekten beror på parallella nålliknande inneslutningar i ädelstenen och bildar alltås en reflekterande stjärna som reflekterar det ljus som rör sig över ädelstenskroppen. Alla stjärnädelstenar är beroende av att slipas med cabochon (konvexa form och blankpolerade, inte mångfacetterad). Världens enda fyndighet för svart stjärnsafir är Ban Kha i distriktet Chanthaburi, Thailand. Det här är en ädelsten som i dagsläget verkligen är en geologisk raritet. 

Grön safir

Green Sapphire

Grön safir.

En gång kallad "orientalisk smaragd", grön safir kan ha färger som inkluderar blågrön, grön, grön-blå och gul-grönt. Vissa gröna safirer består av mikroskopiska blå och gula band, vars kombination producerar en ädelsten som visuellt är grön för blotta ögat. Färgad av spårmängder av järn, grön safir hittas i Australien, Madagaskar, Sri Lanka och Thailand. Fina gröna safirer över 10 carat är relativt svåra att hitta, vilket gör dem till perfekta samlarobjekt.

Orange safir

Orange Sapphire

Orange safir

Orange safir kan hittas i en mängd olika orange toner som sträcker sig från orange till röd-orange och gul-orange. De mest värdefulla orange safirer har en rik apelsin-ton och saknar svartaktiga nyanser. Madagaskar och Sri Lanka är de huvudsakliga källorna för orange safirer.

Padparadscha-safir

Padparadscha Colour Sapphire

Padparadscha färg-safir

Padparadscha Sapphire

Padparadscha-safir

Padparadscha är ett namn som härstammar från en rosa-orange lotusblomma (indisk lotus Speciosa). Det här är en av de mest sällsynta och mest eftertraktade färgerna för en safir. Populär för sina pastellrosa-orange toner, Padparadscha-safirer finns i Madagaskar, Sri Lanka, Tanzania och Vietnam.

Rosa safir

Pink Sapphire

Rosa safir

Med färger från pastellrosa till intensiva nyanser av fuxia, magenta och "het" rosa skiljer sig denna safir från en rubin vad gäller ton av färg och mättnad. 

Lila safir

Purple Sapphire

Lila safir

Lila safirer finns i olika nyanser av blått-lila, lila, lila-röd och rödlila.

Solnedgångs-safir

Sunset Sapphire

Solnedgångs-safir

Namnges som en hyllning till den unika skönheten i den afrikanska solnedgången. Den här safiren kommer från en fyndighet strax utanför staden Songea i Tanzania och upptäcktes så sent som 1992.

Vit safir

White Sapphire

Vit safir

Ses ibland som ett alternativ för diamant om budgeten är lite mindre. Vit safir har en rik historia och hittades på ön Naxos i Egeiska havet. De gamla grekerna associerade denna ädelsten med Apollo, ljuset och solens gud. De trodde det här var en magisk amulett för sanning och profetior; bågskytte; medicin och helande krafter. Dess bärare sades också bli en fena på kreativa hantverk som musik, poesi och konst.

Gul safir

Yellow Sapphire

Gul safir

Förmodligen den mest prisade av alla gula ädelstenar, safir med sin gula citronfärg varierar från pastell till intensiva gulaktiga-apelsin-färger. I likhet med grön safir är gula safirer färgade av spårmängder av järn. Känd som "orientalisk topas" fram till slutet av 1900-talet. De viktigaste fyndigheterna för gula safirer återfinns i Australien, Madagaskar, Sri Lanka och Thailand.

Blå safir

Despite all colourful varieties that can be found, the blue sapphire is still the most well known variety of this gemstone.

Läs mer om Blå safir

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top