Granat

Granat

Granat är en ädelsten med tradition som uppskattats av många olika kulturer i världen. Det är förståeligt. Mineralfamiljen granat är mycket variationsrik och erbjuder ett stort utbud av olika färgade ädelstenar.

Malaya-Granat

Malaya-granat

Namn

Granat

Granat

Namnet granat anspelar på den rundade formen som återfinns på granater i råstensskick. På mikroskopisk nivå uppvisar dock granatkristaller en kubisk form. Namnet antas även tolka den visuella likheten med den röda frukten från granatäppelträd. Det finns dock granater i många fler färger än rött.

Kemisk sammansättning för granat

Granater är olika slags silikater, fast med en liknande struktur. De skiljer sig dock väsentligt åt i färg.

Härkomst & ursprung

De olika sorterna av granat kommer från vitt skilda regioner i världen. Indien, Kenya, Madagaskar, Moçambique, Nigeria, Sri Lanka och Tanzania är alla producenter av granater.

Tansania-Farbwechsel-Granat

Färgväxlande Tanzania-granat.

Historik & sägner för granat

Röd eller rödaktig granat ( Moçambique-granat, Rhodolit) är förmodligen den mest kända sorten. Den röda granaten är en beståndsdel i många gamla historier i den grekiska mytologin och nämns särskilt i legenden där dödsguden Hades rövar bort Persefone. Granaten omnämns även i judiska och muslimska sägner.
Granat har ofta fått symbolisera ljus, men även lojalitet och sanning. Redan på vikingatiden användes granatsmycken som gravgods, för att lysa upp och visa vägen till Valhalla. Korsriddare smyckade sina rustningar med granat, för att känna sig säkrare i sitt skydd.

Kännetecknande egenskaper för granat

De snarlika kemiska sammansättningarna och kristallstrukturerna till trots visar olika granater väldigt olika färger. Totalt finns det cirka 38 olika kommersiella och historiska kända sorter av granat.

Olika sorters granat

Vart en Moçambique-granat kommer ifrån är ingen gåta. Det är en granat av klassiskt snitt, som har den kända och populära granatröda färgen. Vid en första anblick påminner den om en mörk rubin.
En Malaya-granat kan i dag bara hittas på en enda plats - i östra Afrika, där den också en gång upptäcktes. Denna afrikanska skönhet har en intensiv orange färg, ibland blandat med rosa. Av någon anledning tog det väldigt lång tid för denna granat att hitta sin marknad. Det var först under 1970-talet som ett visst intresse började uppstå för Malaya-granaten på den amerikanska marknaden. 

Brasilianischer Rhodolith

Brasiliansk rhodolit.

Ambanja-Demantoid

Ambanja-demantoid

Hessonit är en granat med intensiv gyllene honungsfärg. Ren hessonit är sällsynt. De karaktäristiska inneslutningarna ger denna ädelsten ett härligt karamell-liknande utseende. Därför var denna skönhet populär redan bland indianer, greker och romare. Hessonit bryts vanligtvis i Sri Lanka, det finns även vackra exemplar i Tanzania.

Förutom de populära röda och orange granatsorterna finns det många olika gröna nyanser. Den intensivt gröna demantoid upptäcktes först omkring 1855 och namngavs av Dr. Nordenskjöld, som även klassificerade alexandrit. Den ursprungliga källan var belägen i den ryska centrala Uralbergen, men Juwelo får sina exemplar (Ambanja-demantoid) från Madagaskar (20 km nordost om Ambanja). Denna granatsort färgas av krom och/eller järn. Halterna påverkar hur den gröna färgen kommer att se ut. 
En annan grön skönhet är tsavorit, som upptäcktes av Campbell R. Bridges och namngavs efter den kenyanska parken Tsavo National Park. Även i Tanzania kan denna ädelsten utvinnas. Tsavorit är också känd som "Granaternas konung". Det är en titel som förefaller motiverad efter en första anblick på den vackra juvelen. Tsavorit jämförs eller jämställs ofta med smaragd, och tsavorit är faktiskt mycket ovanligare än den gröna beryllen.

AAA-Tsavorit

AAA-Tsavorit

Granater med färgväxlande egenskaper kan hittas i Tanzania, Madagaskar och Kenya. Den här typen av granat upptäcktes så sent som under 1970-talet, i Umbadalen i Tanzania. Andra stora fyndigheter finns i Bekily, på södra Madagaskar. De färgskiftande granaternas optiska färgförändring går oftast från blåaktig grönt till rödlila eller khakigrön till orangeröd. Detta styrs av hur hög halten av vanadin är. Ibland kan ädelstenen även innehålla (och färgsättas av krom, magnesium, mangan och järn. Tyvärr finns det väldigt få exemplar av färgväxlande smaragder. 

Vård och skötsel av granat

Granater bör inte utsättas för extrema temperaturer. Framförallt kan en värmechock orsaka skador. 

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top