Smyckesmetallerna: guld, silver, platina, titan

Smyckesmetallerna: Guld, Silver, Platina och Titan!

En ädelsten kan lysa i många olika färger. Redan för tusentals år sedan började människan använda dessa värdefulla naturresurser i kombination med ädelmetaller för att pryda sig. Ädelmetaller ger inte bara en juvel en passande inramning, den kan även erbjuda ädelstenen skydd. 

Guld

Guld är tveklöst den ädelmetall som oftast används för att skapa smycken med juveler. Guld är förmodligen en av de första metaller som togs i bruk av människan, och har använts till smycken i Sverige i minst 4000 år. Än i dag är guld omåttligt populärt och har under perioder varit den högst värderade metallen av dem alla, eftersom guld är sällsynt och har högt ekonomiskt värde.

Guld är ett grundämne och har nummer 79 i periodiska systemet, dess kemiska symbol är Au (från latinets aurum, som alltså betyder guld). Förutom att användas till utsmyckning (och historiskt sett därmed som en symbol för makt, rikedom och hög social status) används guld även som investeringsobjekt eller handels- och råvara.

Även om guld är en otroligt stark metall så är rent guld även mjukt, vilket gör det tilld en mest formbara av alla ädelmetaller. Guld glimmrar och glittrar, och precis som gammal kärlek så rostar aldrig rent guld.
Cirka 75 procent av det guld som produceras används till smycken, men på grund av de mjuka egenskaperna så lämpar sig inte rent guld för smyckesproduktion. En ring kommer till exempel inte att bibehålla sin form om den görs i rent guld. Detta har resulterat i att man legerar guldet med andra metaller för att stärka dess hållbarhet.  Det internationella måttet för gulds renhetsgrad kallas Karat och skrivs oftast ut som K. Detta mått för renhetsgrad ska alltså inte förväxlas med ädelstenars viktenhet Carat.
Karatmåttet fördelas alltid i ett ratio av 24 enheter. 24K är alltså rent guld. Den guldrenhet du vanligtvis kommer att stöta på hos en juvelerare är därför följande:

22K: 91.6 procent rent guld (22 enheter guld och 2 enheter legering)

18K: 75 procent rent guld (18 enheter guld och 6 enheter legering)

14K: 58.5 procent rent guld (14 enheter guld och 10 enheter legering)

10K: 41.7 procent rent guld (10 enheter guld och 14 enheter legering)

9K: 37.5 procent rent guld (9 enheter guld och 15 enheter legering)

Guld kan förekomma i olika färger, beroende på vilken metall som används som legering. Vanligast är gult, vitt och rött/rosa guld.

Schmuckmetall Gelbgold

Gult guld.

Gult guld: legerat med silver och koppar för att framhäva denna tidlösa guldfärg. Gult är gulds mest vanliga färg.

 
Schmuckmetall Weißgold

Vitt guld.

Vitt guld: Ett populärt alternativ till gult guld i modern tid. Vitt guld skapas genom att bleka gult guld.

 
Schmuckmetall Roségold

Rött/rosa guld

Rött/rosa guld: Rosa/roséguld är en variant av rött guld. I rött guld görs legeringen med koppar och lite silver, ju högre halt koppar, desto rödare blir guldet. I rosa guld används istället en högre andel silver 

Silver

Schmuckmetall Sterling Silber

Sterling-silver.

Silver har en historia som sträcker sig mer än 5000 år tillbaka i tiden, men är ändå ”yngre” för människan än vad koppar och guld är. Silver är ett populärt och prisvärt alternativ för smycken och har därför använts över hela jorden sedan metallen upptäcktes. Silver används förutom till smycken och accessoarer även till att skapa objekt inom konsten, men givetvis även till bestick, tekannor, brickor och mycket annat. Den kemiska beteckningen för silver är Ag, vilket kommer från det latinska ordet för silver, argentum. Ordet silver kommer i sin tur från det fornbrittiska ordet seolfor.

Silver är relativt formbart och mjukare än både guld och platina. Precis som guld legeras silver oftast med andra metaller, som koppar, för att stärka hårdheten. Precis som platina så uttrycks silvers renhetsgrad i tusendelar. Sterlingsilver/925-silver är därför 92.5 procent rent och standard för högkvalitativa silversmycken och ringar. Det finns dock en annan sort med högre renhetsgrad, Britanniasilver, med minst 95.8 procent rent silver.  

Platina

Guld anses av många vara den mest dyrbara av metaller, men faktum är att platina (Pt) är cirka 60 gånger mer sällsynt än guld. Platina är dessutom renare, starkare samt har högre densitet än guld. Det är med andra ord den mest exklusiva ädelmetall som i dag används för att tillverka smycken av.
Det är en naturlig vit metall, vars speciella egenskaper gör den mycket tålig mot nötning.

Platinum är hypoallergen, vilket betyder att metallen bär en lägre risk för att framkalla allergiska reaktioner. Den upptäcktes 1735 av Julius Scaliger och namnet kommer från spanskans platina, som fritt översatt betyder ”lilla silvret”. Namnet är förmodligen en referens till att spanska  platinum is derived from the Spanish 'platina', which means 'little silver'. Platina har med andra ord visuella likheter med silver, och namnet är en referens till att många först misstog metallen för outvecklat silver.

Franske solkungen,  Louis XIV, visste dock bättre. Han deklarerade därför platina vara den enda metall värdig en kung, vilket sedan ledde till att det var en populär metall i smycken en bit in på 1900-talet. Under andra världskriget förklarades dock platina vara en strategisk metall som inte kunde slösas på accessoarer. Sedan dess har denna ädelmetall aldrig riktigt återvunnit sin popularitet i smyckesbranschen.

Platinas renhet mäts i tusendelar. De vanligaste renhetsgraderna är 950 (95 procent), 900 (90 procent) och 850 (85 procent).  Det här är metallen för dig som inte tycker det räcker med att sätta guldkant på tillvaron. 

Titan

Användningen av titan som smyckesmetall har en kortare tradition. Metallen uppskattas av många för sin lätthet och kännetecknas av sin speciella färg och silkeslena yta. 

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top