Hårdhet

Diamanten

Diamanter är ett av de hårdaste materialen i världen enligt Mohs hårdhetsskala.

När man pratar om hårdhet hos mineral och ädelstenar syftar man på ritshårdhet snarare än sliphårdhet. Dessa graderas enligt Mohs hårdhetsskala från 1-10. 
Friedrich Mohs (1773-1839) var en mineralog från Österrike som uppfann en relativ skala för att jämföra olika materials hårdhet gentemot varandra, med andra ord, vilket mineral som kan repa ett annat. Hur stor skillnaden av hårdhet är mellan material inom skalan framgår med andra ord inte och kan därför vara mycket olika. Den som vill ta reda på ett materials absoluta hårdhetsvärde bör därför istället använda sig av A Rosiwals skala för slipvärden i vatten.
Inom ädelstensbranschen är dock Mohs hårdhetsskala flitigt använd. Ren generellt kan man tolka skalan enligt följande.

1-2 Mjuka

3-6 Medelhårda

6-10 Hårda 

Sedan finns det även en beteckning som benämns som "'ädelstenshård" och då åsyftar mineral med en hårdhet mellan 8-10. Det är tyvärr inte en optimal beteckning eftersom ädelstenar inte bara bedöms utifrån sin hårdhet. 
Något som kan vara värt att tänka på när man väljer ädelstenar till sina smycken är dock följande:

Ädelstenar vars hårdhet understiger 7 kan skadas och få märken av helt vanligt damm. Det beror på att damm alltid innehåller små korn av kvarts, och kvarts har 7 på Mohs hårdhetsskala. Ädelstenar med en hårdhet under 7 blir därför nästan oundvikligen matta med tiden och stor hänsyn måste tas till förvaring och bärande av smycket.

För den som vill ha en tåligare ädelsten rekommenderar vi därför att du i första hand väljer smycken som innehåller ädelstenar med hårdare egenskaper. Nedan följer en översikt.

Diamant (10)

Rubin & safir (9)

Alexandrit & krysoberyll (8½)

Spinell & topas (8)

Akvamarin, beryll, fenakit & smaragd (7½ - 8)

Andalusit & euklas (7½)

Danburit, grossular, granat, pyrop, spessartin & turmalin (7 - 7 ½)

Ametist, aventurin, citrin, prasiolit, rosenkvarts, rökkvarts & tigeröga (7).

Sedan finns det även vissa ädelstenar där hårdheten varierar ganska mycket, och där det kan finnas exemplar med en hårdhet på 7 och uppåt. Bland dessa sorter märks agat, amazonit, demantoid, jadeit, jaspis, kalcedon, krysopras, peridot, tanzanit, sillimanit & zirkon.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top