Jade

Die Jade

Jade är djupt rotad i den kinesiska kulturen och anses vara landets mest nobla ädelsten. Den används ofta för att gravera avancerade mönster och har använts som smycke I Kina i drygt 8000 år!

Jade

Jade

Namn

Namnet på denna ädelsten kan spåras tillbaka till tiden för den spanska erövringen av Latinamerika. Det härrör från termen "piedra de ijada" vilket betyder ”ländsten”. Spanjorerna ansåg alltså att jade hade en läkande effekt mot njursmärtor. Begreppet har sedan spridit sig över Europa. Den kinesiska termen, yü, har aldrig fått fotfäste på vår kontinent.

Kemisk sammansättning för jade

Jade består av starkt trådiga små korn och filtade fibrer, vilket gör dess struktur mycket motståndskraftig. Ädelstenen är ogenomskinlig och har en matt glans på brottytor. Jade kan anses vara ett samlingsnamn för två olika sorters gröna stenar, jadeit (natriumalimuniumsilikat) och nefrit (kalciummagnesiumjärnsilikat).

Härkomst & ursprung

Kina och Myanmar (tidigare Burma) är två viktiga leverantörer av jade, men dessa ädelstenar utvinns även i Guatemala, Ryssland, Kazakstan, Japan, Taiwan, Australien, Nya Zeeland och USA.

Historik & sägner för jade

Jade skulle mycket väl kunna kallas en symbol för Kina, varifrån den har erövrat hela Sydostasien. Ädelstenen upptäcktes troligen redan för cirka 8000 år sedan, och i det gamla Kina kallades jade för ”sten från himlen”. Jade ansågs skapa en länk mellan himmel och jord.

Det finns två olika sorter av jade - "jadeit" (pyroxen) och "nefrit" (amfibol) - men fram till 1863 kallades båda endast för jade. Det var den franska mineralogen Alexis Damour som sedan fann att jade från Kina (nefrit) och burmesisk Jade (som han kallade "jadeit") är olika mineraler, fast med liknande utseende och snarlika egenskaper.

De finaste exemplaren, med mycket hög renhet och en intensiv smaragdgrön färg. upphöjdes av kinesiska kejsare till "Kejsarjade". 

Kännetecknande egenskaper för jade

Jadeit finns i blått, brunt, kräm, grönt, grått, lavendel-liknande, orange, rött, violett, vita och gula färger. Färgerna kan även kombineras och stenarna kan även vara fläckiga.

När jade har en rödaktig färg beror på spår av järn, medan de gröna toner som genereras skapas av elementet krom. Jade av slaget nefrit har inte ett lika brett utbud av färger: men förekommer i brunt, grönt, grått, gult och vitt. Även nefrit kan vara fläckig ibland, samt uppvisa spår rött, gult och brunt, som bildats genom oxidationsränder.

När du trycker på jade så möts dina fingrar av en silkeslen känsla. Ytan går väl ihop med de fina färgerna och det milda mjuka utseendet. Den mjuka utsidan ska dock inte underskattas, jade är en av de ädelstenar i världen som är svårast att krossa. Denna egenskap gör den idealisk för de välkända kinesiska gravyrer som den ofta utsmyckas med.

Vård & skötsel av jade

Jade kan rengöras med ånga, men inte med ultraljud.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top