Kalcedon

Kalcedon

Chalcedoon met moedergesteente

Kalcedon innesluten i bergart.

Historik för kalcedon

Kalcedon har spelat en viktig roll i många kulturer, speciellt Mesopotamien (Irak), Egypten och Grekland. Stenen satte sin prägel på den judiska, kristna, muslimska och buddhistiska tron. Således har kalcedon ofta även använts vid tillverkning av Buddha-statyer.
I Bibeln kallas kalcedon en av de tolv stenarna som gavs till Moses på Guds berg (Sinai). 

Romarna gav Kalcedon en viktig plats i sin kultur. Så de använde kalcedon för allt från magiska amuletter till tätningsarbeten. Som smycke var det vanligt att använda den till smycken med gravyr och ristningar, där juvelerna fästes i ringar, broscher, armband, benskydd och kedjor.
Populariteten av kalcedon avtog inte efter antiken utan fortsatte även under medeltiden och renässansen. Numera är kalcedon fortfarande populärt bland slipare, juvelerare och samlare som en ädelsten, men det är också ett arbetsmaterial för många konsthantverk.

 

Ruw kristal chalcedoon

En råkristall med kalcedon

Namn

Namnet Kalcedon spåras till en gammal hamn i Bithynia, nära dagens Istanbul i Turkiet. Namnet kalcedon är lite förvirrande, eftersom det inte bara avser en familj av en mineral grupp, men även till en viss ädelsten inom denna familj. I ordets vidaste begrepp syftar namnet på alla sorter av krypto/mikrokristallina kvartser, det vill säga kvarts av små kristaller. I denna grupp ingår stenar med en enhetlig, blågrå till vit färg. De flerfärgade sorterna sammanfattas i det övergripande begreppet agat.
Den blåaktiga varianten är den egentliga kalcedonen.

Kemisk sammansättning för kalcedon

Kalcedon är en kryptokristallin kvarts (mikroskopiskt små kristaller). För att vara exakt är det kiseldioxid, som består av kvarts och moganiet. Dess kemiska sammansättning sammanfattas SiO2 för alla former av fint kristallint kvarts.

Blauwe chalcedoon

Cabochonslipad kalcedon.

Carneool ruwe Edelsteen

Råstensvariant av karneol, en köttfärgad till rödbrun version av kalcedon.

Härkomst för kalcedon

Blå kalcedon från Turkiet utmärker sig för sin underbara öppenhet. Den har utan avbrott brutits i landet sedan urminnes tider och är fortfarande mycket eftertraktad. Stenen finns också i Brasilien, USA (Kalifornien), Indien, Madagaskar, Malawi, Namibia, Sri Lanka och Zimbabwe.

Olika sorters kalcedon

Krysopras - även känd som "grön kalcedon". Det finns en mängd olika kalcedoner som imponerar med sin vackra gröna färg.

Karneol - är en köttfärgad till rödbrun ädelstensvariant av kalcedon. Den är genomskinlig till ogenomskinlig.

Egenskaper för karneol

I allmänhet är insynen i genomskinliga chalcedony lite grumlig, på grund av sina vita färgränder, ojämna struktur och skalform. Kalcedon är icke klyvbar och har en Mohs-hårdhet av 6,5 till 7.

Geslepen carneool

Slipad karneol.

Det viktigaste kriteriet för att segmentera en kalcedon är dess färg. Färgen på de faktiska ädelstenarba varierar från blått till grå mjölkaktig. Stenar med en jämn färgfördelning, intensiva färger och större öppenhet anses vara mer värdefulla. Kalcedon slipas som regel med cabochonslipning och används ofta för gravyrer, ädelstenar och cameos. Kvaliteten av cabochonsslipningar kan bestämmas mycket enkelt: du granskar lyster, form och proportioner. Med reliefer, ädelstenar och cameos är det naturligtvis delvis upp till var och ens personliga smak, men det kan i allmänhet anses att slipningens detaljrikedom och fördelningen av färgerna är det viktiga.

Vård och skötsel av kalcedon

Kalcedoner kan ibland blekna när de utsätts för starkt ljus, eller återgå till sin ursprungliga färg. För att bibehålla kvaliteten på kalcedon, bör denna sten inte utsättas för starkt ljus. Stenen kan rengöras med ånga eller ultraljudsrengöring .

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top