Karneol

Karneol

Karneol har utmärkande färger. Intensiva nyanser av rött, men delvis även rödbrunt. Det är en spännande kombination som alltid hamnar i betraktarens blickfång. 

Karneol Rohkristalle

Råkristaller med karneol.

Namn

Karneol är döpt efter kornellkörsbäret, som har en liknande färg. En annan tolkning är att ursprunget till namnet kommer från det latinska ordet för kött, carne. Även där på grund av att färgen på karneol är köttröd.

Kemisk sammansättning för karneol

Karneol är en slags kalcedon, som i sin tur är en medlem av den stora mineralfamiljen kvarts. Den mikrokristallina kalcedonens individuella kristaller är inte synliga för blotta ögat, vilket alltså skiljer den från makrokristallina kvarts-sorter som ametist eller citrin.

Karneol kan vara genomskinlig till opak och färgas av grundämnet järn, och har samma kemiska komposition som kalcedon. 

Härkomst & ursprung för karneol

Den finaste sortens karneol hittas i Indien, men det är en vanligt förekommande ädelsten i Brasilien, Madagaskar och Uruguay.

Historik & sägner för karneol

Karneol har varit en populä ädelsten länge, som bars redan av de mesopotamiska kungarna. Även Napoelon smyckade sig med Karneol. Under antiken tillskrevs karneol lugnande effekter. 

Kännetecknande egenskaper för karneol

Den unika färgen som karneol besitter, det köttröda eller brunröda bidrar till dess popularitet. Kroppen kan variera från transparent till opak.

Vård & skötsel av karneol

Karneol kan ibland blekna eller återgå till sin ursprungliga färg om den utsätts för starkt ljus. För att bevara kvaliteten på din karneol bör du aldrig göra en ultraljudsrengöring av denna ädelsten. Ångrengöring är dock oskadligt för Karneol.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top