Kunzit

Kunzit

Kunzit är en ädelsten med en ganska kort tradition. Den upptäcktes först 1902.

Namn

Kunzit - Rohkristall und geschliffen

Kunzit - råkristall och slipad

Kunzit är uppkallad efter sin upptäckare Frederick Kunz. Han upptäckte denna ädelsten 1902 i Kalifornien. Kunz var en autodidakt mineralog som själv drog sin kunskap från böcker och praktisk forskning. I sin ungdom hade han mer än 4000 mineralprover insamlade. Redan vid 23 års ålder var han ställföreträdande chef och ädelstensexpert på det kända smyckesföretaget Tiffany & Co.

Inledningsvis fick Kunzit namnet kalifornisk Iris, men det används inte längre. 

Kemisk sammansättning för kunzit

Kunzit är en färgad ädelsten som tillhör spodumen-gruppen. Mineralets olika färger är spårämnen av järn (gula och gröna färger), krom (medel-  till djupa gröna nyanser) och mangan (rosa till lila eller röda nyanser).

Härkomst & ursprung för kunzit

Canary-Kunzit

Kanarisk-kunzit

Gruvområdena för att utvinna Kunzit ligger i Afghanistan, Brasilien, Madagaskar och Pakistan. Även den ursprungliga fyndplatsen i Kalifornien frambringar även fortfarande en eller annan sten av ädelstenskvalitet. 

Historik & sägner för kunzit

I och med att Kunzit upptäcktes först i början av 1900-talet finns det inga gamla anrika sägner som kopplas till denna ädelsten. Däremot anses den ofta vara en romantisk färg. Den rosa färgen har ett slags romantiskt skimmer över sig, som många förknippar med kärlek och känsla. För den som tror på färgpsykologi så anses även rosa ha en lugnande effekt.

Kännetecknande egenskaper för kunzit

Det viktigaste kriteriet för värdet av Kunzit är dess briljans, ju djupare nyanser, desto högre pris. De mest förekommande färgerna kan anses vara rosa, blålila, violett, röd-violett, lila eller violett.

Kunzitkristaller har relativt få inneslutningar, så för blotta ögar är vanligtvis inga inneslutningar synliga. En intressant egenskap hos kunzit är dess fosforescens  - förmågan att fortsätta lysa vidare även efter att ljuskällan har försvunnit. Kunzit har också en stark pleokroism: färgerna och deras intensitet varierar i olika vinklar.

Olika sorters kunzit

Vit kunzit har inte de typiska färgdisplayerna, men lyser i en isande vitt, champagne-kunzit från Brasilien har som namnet antyder en färgbalans mellan ljusrosa och majsfärgad. Patroke-kunzit imponerar med  en livlig och djup orkidéfärg. Den kommer från Patroke-gruvorna i Kunar Valley, Afghanistan.

Patroke-Kunzite

Patroke-kunzit

Vård & skötsel av kunzit

Vissa ädelstenar bleknar eller återgår till sin ursprungliga färg när de utsätts för starkt ljus. Du bör därför undvika onödigt lång exponering av, till exempel, kraftigt solljus!

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top