Kvarts

Kvarts

Den kända mineralfamiljen kvarts producerar vackra ädelstenar som optiskt ser väldigt annorlunda ut, men som på grund av snarlik kemisk sammansättning ändå tillhör samma familj.
Förutom den populära ametisten tillhör även den exotiska ädelstenen tigeröga kvartsgruppen.

Lilien-Quarz

Lilje-kvarts

Namn

Blaubeerquarz - Rohkristall und geschliffen

Blåbärskvarts - råkristall och slipad.

Namnet kvarts är en beteckning som innefattar en grupp mineraler med liknande kemisk komposition och fysikaliska egenskaper. Begreppets ursprung kommer förmodligen från det saxiska begreppet  “Querklufterz“, men det finns även en annan möjlighet. Inom slaviska språk betyder ”quartz“ hård, vilket skulle kunna förklara hur den mineralfamilj vi i dag kallar kvarts fått sitt namn. 

Kemisk sammansättning för kvarts

Kvarts är kiseldioxider som är indelade i två undergrupper. Den ena är makrokristallina kvartser såsom ametist, falköga och vit kvarts. Där går det att se de enskilda kristallerna med blotta ögat. Sedan finns det mikrokristallin kvarts som agat, jaspis eller karneol med mikroskopiska kristaller. De bildar därför sin egen undergrupp, inom kalcedon-gruppen.

Historik & sägner för kvarts

Kvarts har varit en del av mänsklig civilisation i princip ända sedan människan uppstod. Inledningsvis användes kvarts ofta till verktyg som knivar, pilspetsar eller flinta (kvarts har 7 på Mohs hårdhetsskala). Under den neolitiska perioden bars bergkristaller (vit kvarts) som amuletter. Den till synes magiska effekten av kristaller är också i den långa traditionen av så kallade "kristall" synliga. Kvarts har således även använts som smycken i årtusenden, vanligtvis med cabochonslipning.

Att kvarts har funnit så många olika användningsområden kan delvis bero på att det efter fältspat är det mineral som är mest vanligt förekommande i jordskorpan. 

Olika sorters kvarts

Kvarts-familjen inkluderar ametist, ametrin, mångfärgad kvarts, månblå kvarts, kalcedon, citrin, konjak-kvarts, vårkvarts, grön ametist, citrin, olivkvarts, fantomkvarts, regnbågskvarts, rosenkvarts, rutil, rökkvarts, tigeröga, vit kvarts, banankvarts, estrelit-kvarts, blåbärskvarts, dendritkvarts, graffittikvarts, liljekvarts, medusakvarts, mutuca-rutilkvarts, Ouro Verde-kvarts, jordgubbskvarts och turmalinkvarts.

Mehrfarbiger Citrin

Flerfärgad citrin

Ouro Verde-Quarz

Ouro Verde-kvarts

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top