Kyanit

Kyanit

Kyanit är en vacker ädelsten som felaktigt misstogs för blå safir ända fram till början av 20-talet. Det är en unik ädelsten som förtjänar att stå på egna ben.
Kyanit

Kyanit.

Namn

Kyanit - Rohkristall im Muttergestein und geschliffen

Kyanit - råkristall innesluten i moderstenen, och till höger i slipad form.

Kyanit kallas även cyanit eller disten. Namnet härstammar från det grekiska κύανος, som fritt översatt betyder "mörk metall" eller " Ultramarin". Det sistnämnda är ganska passande då kyanit lätt kan misstas för akvamarin.

Kemisk sammansättning för kyanit

Kyanit är ett naturligt förekommande mineral som hör till familjen av mineralsilikater. Den allokromatiska ädelstenen är färglös i ren form, och dess spårämnen ger den dess (vanligtvis) ljusa till mörkblåa färg. Beroende på typen och mängden av färgsättande tillsatser varierar färgen på Kyanit mellan blåviolett, grön-blå, grön, brun och vit, vitt eller grått.

Härkomst & ursprung för kyanit

Råmaterialet av Kyanits formas i aluminiumrika sediment med medium till höga temperaturer, där materialet exponeras för tryck. Det mest kända gruvområdet för kyanit är Kali Gandaki-regionen som ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet. Fyndigheten upptäcktes 1995. Andra platser är belägna i Brasilien, Kenya, Burma, Österrike, Schweiz, USA och Zimbabwe.

Mint-Kyanit

Mint-kyanit

Historik & sägner för kyanit

På grund av likheten med blå safir dröjde det till modern tid innan kyanit erkändes som en egen ädelsten. Det finns därför inga sägner knutna till denna ädelsten.

Kännetecknande egenskaper för kyanit

Kyanit är polymorf, vilket innebär att ädelstenarna bär olika grader av hårdhet i sig (anisotropi) i kristallriktningar. Den är också perfekt kluven och är därför extremt svår att slipa.
Den blåa färgen och kvaliteten på fasettslipning är därför viktiga kriterier vid värderingar av kyanit.

Vård & skötsel av kyanit

Kyanit kan inte utsättas för varken ång- eller ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top