Lapis lazuli

Lapis Lazuli

Namn och härkomst

Ordet "lapis", är den latinska termen för sten och "lazulum" betyder blå eller himmel. Ordet härstammar troligen från Persiska" lazhuward". I antikens Grekland och Rom kallades lapis lazuli "sapphirus" (blå), men numera refererar det namnet till den blå korunden, safir.

Lapis lazuli ruwe edelsteen

Lapis lazuli råsten

Historia och myter kring Lapis lazuli

Lapis lazuli användes redan för mer än 4500 år sedan. Den antika sumeriska staden Ur hade en blomstrande handel med lapis lazuli och i de kungliga gravarna för Mari och Kisch har arkeologer hittat mer än 6000 utsökta figurer, tallrikar, pärlor och sigill av lapis lazuli.
De gamla egyptierna, romarna och grekerna trodde att denna ädelsten kom från himlen och bar på gudomliga krafter. Den användes i religiösa ceremonier och bars som smycken. Det var en juvel som tilldelades som en belöning för enastående mod och särskilt romarna trodde att lapis lazuli var en stark afrodisiak. Till exempel kan man beundra en vacker romersk byst av lapis lazuli på landskapsmuseum gamla Arts i Namur.

Den romerska historikern Plinius den äldre beskrev lapis lazuli som "ett fragment av det stjärnstänkta himlavalvet". Även bland alkemister i antiken var lazuli lapis mycket uppskattad.

Lapis lazuli har även spelat en roll inom konsten, som färgpigment till färgen ultramarin. Ädelstenen pulvriserades och blandades med olja, för att skapa ultra-färgen. Den vackra blå nyansen finns till exempel i persiska miniatyrmålningar från 1200- och 1300-talen. Den återfinns även i berömda "Nattvarden" i Sixtinska kapellet och i miniatyrer av klostret St Germanus av Auxerre. Ultramarin var en mycket populär blå färg, vilket berodde på dess hållfasthet och ljusresistens. Priset för den var därför högre än priset för guld. Sedan 1828 produceras färgen på konstgjord väg, och är därmed mycket mer ekonomisk.
Chile utsåg lapis lazuli till nationalsten den 20 september 1984. 

Olika sorters Lapis lazuli

Enligt persiska avhandlingar kan lapis lazuli delas in i tre kategorier vad gälelr färg: Nili (mörkblå), Assemani (ljusblå) och sabz (grön).Mer än någon annan ädelsten lapis lazuli är associerad med en enda fyndighet: i den ogästvänliga Kokcha-dalen i avlägsna Badakhsjan distriktet i norra Afghanistan är den berömda Sar-e-Sang Deposition. Denna webbplats har mer än 7000 år av kontinuerlig användning och några av de äldsta ädelstensgruvorna i världen finns här. Under antiken exporterades afghansk lapis lazuli via gamla handelsvägar till Mesopotamien, Egypten, Grekland, Rom, Indien, Kina och även Japan.För lapis lazuli anses en kungsblå (mättad blåviolett), vara den vackraste färgen. En ojämn färg eller spår av grönt i allmänhet kan ha en negativ effekt på skönheten och värdet av stenen. Pyrit ger stenen en extra mystik och ser lite ut som glitrrande guldkorn, pyrit-fragment är ett äkthetsteckan för lapis lazuli.
Nutida viktiga fyndigheter finns i Ryssland kring Bajkalsjön, men även i Angola, Burma, Kanada, Pakistan och USA.

Egenskaper för lapis lazuli

När det gäller slipning är lapis lazuli en mångsidig sten. De enda begränsningar för hur denna ädelsten kan slipas är sliparens fantasi. I allmänhet slipas lapis lazuli lapis dock i cabochon. Det kan vara mycket svårt att hitta en ren blå sten dock, och lapis lazuli mellan tio och tjugo carat är mycket sällsynta. 

Kemisk sammansättning för lapis lazuli

Lapis lazuli har alltid beståndsdelar från flera olika sorters mineraler, om än stundtals i väldigt små mängder. Vanliga sorter är augit, diopsid, glimmer, hauyn, hornblände, kalcit och pyrit. På grund av de stora blandningarna och variationerna tycker inte alla experter att lapis lazuli bör betraktas som ett eget mineral, utan snarare ska anses vara en slags bergart. Huvudelen av lapis lazuli är dock alltid mineralet lasurit, som även ligger bakom den vackra blåa färgen. Kalcit ger vitare toner och svavelkis attraktiva guldiga inneslutningar .

Vård och skötsel av lapis lazuli

Lapis lazuli bör vårdas noggrant. För rengöring, använd en torr eller lätt fuktad trasa.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top