Malakit

Malakit

Namn

Der Achat

Malakit

Namnet på denna ädelsten är knutet till dess gröna färg och grekiskans malache, men också till dess mjukhet och grekiskans malakos (mjuk).

Bildandet av Malakit

Malakit uppstår i kopparhaltiga lösningar i närheten av kopparmalm, och bildas då i runda klumpar eller som stalaktiter. De kan även ha druv- eller tappform.

Kemisk sammansättning för Malakit

Basiskt kopparkarbonat, som innehåller väldigt små kristaller vanligtvis. I de fall man hittar malakit med större kristaller så blur de genast ett samlarobjekt. 

Härkomst & ursprung för Malakit

Malakitfyndigheter var tidigare som störst i Ryssland, nära Jekaterineburg (Ural). Dessa källor är dock slut i dag, och Malakit återfinns numer främst i Katanga i Zaire. Det finns även Malakit i Chile, Zimbawbe, västra Afrika och USA.

Historik & Sägner för Malakit

Redan under antiken uppskattades malakit som en modeaccessoar. Dels som smycken, dels som amuletter eller prydnadsstenar och dels pulvriserade som smink. Genom historien har malakit ansetts kunna bota illamående samt skydda spädbarn från trollpackor.

Kännetecknande egenskaper för malakit

Malakit beskrivs ofta som berggrön. Den är, sin skörbarhet till trots, en populär ädelsten som kommer bäst till sin rätt med en cabochlsipning. Vid slipningen är det viktigt att accentuera ädelstenens naturliga mönsterpå ett dekorativt sätt. En fin lösning är att slipa malakit med påfågelöga. Eftersom den är så strimmig går det inte riktigt att förväxla malakit med andra ädelstenar, men mindre stenar kan i vissa fall misstas för andra gröna ädelstenar.

Malakitsmycken i vår Onlineshop >

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top