Månsten

“Jag älskar att tro att månstenar är små fragment av månen som, efter att ha rest länge i rymden, så småningom landade på jorden "
Louis Kornitzer, juvelhandlare (1939)
La Piedra de Luna: el cristal bruto y la gema trabajada

Månsten, råkristall och slipad ädelsten.

Namn

Månsten är också känd som selenit eller adularia. Namnet har den, naturligtvis, fått för sin likhet till månen. Termen selenit härstammar från det grekiska "Selene" som betyder måne och i den grekiska mytologin är det också namnet på mångudinnan. Adularia är namnet på en rad olika månstenar med ursprung i Alperna. Namnet kommer från det namn som ges till den optiska effekten som månstenar uppvisar, som kallas "adularescencia". I språket Hindi kallas månsten för "Chandra" det vill säga "favoritmånen".

Kemisk sammansättning för månsten

Månsten är ett kaliumaluminiumsilikat som tillhör familjen fältspat, ett namn som härstammar från det tyska "Feldspat". Det betyder "stenfältet" och bär namnet på grund av sin förmåga att berika och stimulera de jordförbättringsämnen som krävs för växtlighet. Fältspat är en familj av mineraler, särskilt känt för sina ädelstenar som har vackra optiska fenomen med adularescens, aventurescens och labradorescens. Två undergrupper är plagioklas och kalium. Den första gruppen kännetecknas av den procentuella andelen av kalcium och natrium. Dem här gruppen innehåller de flesta av dessa ädelstenar.
Ädelstenar av fältspat-typ som hör till gruppen av kalium har den kemiska sammansättningen gemensamt, men har en annan kristallstruktur. Det är viktigt att komma ihåg att många ädelstenar av typen fältspat är likartade, vilket ibland förvirrar även erfarna gemmologer, eftersom de alla har likartad kemisk sammansättning. Månsten, till exempel, är nära knuten till labradorit och solsten.

Härkomst för månsten

Månstensfyndigheter är få till antalet och tämligen isolerade. De finns i Brasilien, Burma, Alperna, Indien, Madagaskar Sri Lanka, Tanzania och USA, vilket gör det till en sällsynt ädelsten. Sri Lanka är känd för att vara den ledande tillverkaren av månsten av högsta kvalitet, nästan genomskinliga och med ett stark blått sken. De flesta av månstenar utvinns i Sri Lanka. De kommer från den berömda Meetiyagoda-gruvan, på den södra delen av ön. De extraheras även i Dumbara, Tissamaharama och Imbulpe. Meetiyagoda-gruvorna har varit aktiva i mer än 50 år, men numer är de aktiva resurserna där tämligen knappa. Så även om denna ädelsten tillhör ett av de vanligast förekommande mineralen i jorden, så är det faktiskt mycket sällsynt med månsten av ädelstenskvalitet. I Tanzanina finns en relativt ny sorts månsten. Den utvinns i regionen Arusha.

Regnbågsmånsten

Regnbågsmånsten

Historik & myter månsten

Det finns många traditioner och legender där denna underbara ädelsten spelar huvudrollen. Många av dessa sägner kommer från forntida Indien, där man trodde att den fyr-beväpnade Hindu-gudinnan hade en månsten på framsidan, som en representation av månen själv.
Även i väst har månsten alltid varit mycket älskad och har vårdats ömt. De gamla byäldste trodde att månsten bestod av små bitar av månen och att dess inre ljus berodde på en positiv gudomlighet närvaro i ädelstenen. I det gamla Rom sades det att, i enlighet med de olika månfaserna, att månsten ändrade sitt utseende och att man vid en viss tidpunkt kunde skymta gudinnan Diana inuti en månsten. En medeltida legend säger att den som somnar direkt efter att ha sett en månsten skulle få övernaturliga krafter, som en siare. 
Utöver dessa traditioner har månsten traditionellt förknippats med den mest kraftfulla och positiva av känslor: kärlek. 

Egenskaper för månsten

Månsten kommer i en mängd olika färger, bland dem brun, färglös, grön, grå, rosa, regnbåge, vitt och gult. Ädelstenen har en glans som sträcker sig från silver till blått, som varierar från det genomskinliga till semi-genomskinligt. Den uppvisar mycket ofta en hög ljusstyrka. De mest eftertraktade sorterna av Månsten kännetecknas av sin intensivt blå glöd, som glider över ädelstenens ytan när observationsvinkeln ändras. I mer allmänna termer är ett intensivt och stort blått sken och öppenhet önskvärt för att månsten ska få ett högre värde - och pris.

Olika sorters månsten

Regnbågsmånsten har en underbar djup blå färg med en adularescens. Det finns även en mängd olika fältspat med samma sammansättning som labradorit. Månsten utvinns främst i Sri Lanka och dess särprägel ligger i exceptionell klarhet i sina kristaller.

Una codiciada variedad de Piedra de Luna: la Piedra de Luna Arco Iris

En eftertraktad månsten: Regnbågsmånsten.

Labradorit ha fått sitt namn efter Labradorhalvön i Kanada, där den först upptäcktes. Det är en plagioklas fältspat som även bryts i Kina, Indien och Madagaskar. Det finns även transparenta varianter (vanligtvis röd, orange, gula eller färglösa ) med en spektakulär adularescens, i det här fallet kallas fenomenet labradorescens.

Labradorita

Labradorit

Solsten är en typisk gul, rosa, orange, röd eller färglös plagioklas fältspat. Dess viktigaste egenskap är aventurescens, den vackra effekten av "solljus" som produceras på ädelstenens yta av små metalliska inneslutningar. Solsten utvinns främst i Indien, Madagaskar och USA. Solsten var länge eftertraktad i en avlägsen tid för sin påstådda makt att styra en person rätt på vederbörandes resa genom livet.

Piedra de sol

Solsten

Vård av månsten

Månsten, liksom regnbågsmånsten, solsten och labradorit kan utsättas för ångrengöring men klarar inte ultraljudsrengöring .

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top