markasit

Markasit är framförallt känd som en liten accentsten som hjälper andra juveler att glänsa lite extra, men i själva verket är det här en guldfärgad skönhet som förtjänar en egen plats i rampljuset.

Namn

Markasit

Markasit

Namnet Markasit används felaktigt för en ädelsten som egentligen heter pyrit. De två är mycket lika varandra visuellt, men riktig markasit kan inte användas till smycken eftersom det faller sönder i luft. Uttrycket markasit härstammar från en gammal provins i nordöstra Iran (Marqashith). Namnet pyrit kommer från grekiskan och betyder eld. Den beteckning uppstod eftersom det sprutar gnistor om denna ädelsten när den skrapas. 
Pyrit har även en viss likhet med guld och kallas därför ibland kattguld.

Kemisk sammansättning för markasit

Markasit (pyrit) är en järnsulfid med fräck gul eller grågul färg. Den opaka (icke-transparenta) ädelstenen producerar karakteristiska inneslutningar med metallisk glans, vilket ger varje ädelsten en individuell ton.

Härkomst & ursprung för markasit

Markasit (pyrit) hitar du bland annat i Peru, Bolivien, Mexiko, Rumänien, Sverige, Spanien och USA. Juwelo saluför uteslutande markasit från Österrike. 

Historik & sägner för markasit

Den typiska metalliska glansen av Markasit misstogs förr i tiden ofta för guld, och denna ädelsten är  därför även känd som "kattguld" även i modern tid. I dag gör dock inte experter misstaget att förväxla markasit med guld.

Smycken med markasit var extra populära i viktorianska England. Vid denna tid var den oftast slipad med en rund- eller carré-slipning och monterad med Pavé-sättning, så att de enskilda markasiterna gnistrade som diamanter.

Kännetecknande egenskaper för markasit

Den opaka ädelstenen markasit kännetecknas av sin gyllene färg och en glänsande metallyta. Det gör den till en populär ädelsten för smycken.

Vård & skötsel av markasit

Markasit klarar av ång- och ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top