morganit

Morganit är en vacker medlem av beryllfamiljen som glittrar i magiska rosa och violetta färger.
Morganit im Trilliantschliff

Morganit med trilliantslipning.

Namn

Morganit - Rohkristall und geschliffen

Morganit - råkristall och slipad.

Morganit kallades tidigare rosa beryll, tills den berömde gemmologen Geroge Frederick Kunz döpte om den för att hedra sin välgörare, New York-bankiren och mineralsamlaren John Pierpoint Morgan.

Kemisk sammansättning för morganit

Det här är en släkting till akvamarin och smaragd, en genomskinlig/transparent beryll som får sin färg av mangan. Spårämnet resulterar i härliga färger som rosa och persika.

Härkomst & ursprung för morganit

Morganit upptäcktes i Madagaskar 1911. Utvinns i dag i Afghanistan, Brasilien och Madagaskar. Mineralets popularitet begränsas tyvärr på grund av dess sällsynthet.

 

Nigerianischer-Morganit

Nigeriansk-morganit.

Historik & sägner för morganit

På grund av den sena upptäckten, 1911, finns inga antika myter eller sägner som berör morganit. Den har dock stundtals tillskrivits metafysiska effekter, som att kunna påverka kärlek och passion. Detta på grund av den romantiska rosa färgen.

Kännetecknande egenskaper för morganit

Vanligtvis syns aldrig några defekter eller inneslutningar med blotta ögat i kristallstrukturen. Det är med andra ord en mycket klar och ren ädelsten.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top