Onyx

Namn

Onyx

Onyx

Dess namn kommer från det grekiska Onyx vilket betyder "nagel" eller "klo". På arabiska heter denna ädelsten "El jaza", vilket betyder sorg eller svårmod.

Härkomst och ursprung för onyx

Onyx finns i Brasilien, Indien, Madagaskar och Uruguay.

Historik och sägner för onyx

Enligt legenden skapades denna pärla när Amor klippte av naglarna på Venus när hon låg och sov, och lämnade dem sedan utspridda på marken kring sängen. Men eftersom inga delar av en gudomlig varelse kan dö så omvandlades naglarna till ädelstenar istället, som då fick namnet onyx.

I antikens Grekland kallades alla färgade kalcedoner för onyx, från vitt till mörkbrun och svart. Det var romarna som senare gjorde modifieringen av namnet, så att endast kalcedoner med svart och mörkbrun färg innefattas i termen onyx.

Onyx förknippas ofta med instinkt och intuition. Dessutom hade den tidigare rykte om sig att främja uthållighet och analytisk. Den mörka stenen har också haft rykte om sig att ha dämpande och melankoliska effekter, och när mineralet skulle ytvinnas i Kina av slavar var det många som vägrade att röra onyx, av rädsla för mardrömmar och dålig energi.

Egenskaper för onyx

Normalt är det här en svart ädelsten, men kan innehålla band och strimmor med andra färger, ofta vit. Onyx är en ogenomskinlig ädelsten och varierar från mörkt brun till svart. Den mörka, lite farligt berlin-aktiga depressivsvarta onyxen passar bra ihop med den sexiga lystern från en diamant, de två ädelstenarna kompletterar varandra. Denna agat (agat är ett kompakt aggregat av kalcedon) är en skiktsten, där alltså det mörka lagret är underst och det övre skiktet vitt.

Vård av onyx

Onyx kan rengöras på normalt sätt och kan även rengöras med ångrengöring eller ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top