Opal

Opal är tillsammans med turmalin oktobers månadstenar. Det är en fascinerande och varierad ädelsten. Ibland dansar ett färgspel lika starkt som regnbågen över hela kroppen (till exempel svart opal), men den kan lika gärna imponera med djupa levande färger utan synligt färgspel i transparent kropp (mexikansk eldopal).

Namn

Welo-Opal

Welo-opal

Opal kommer från det latinska opalus, som i sin tur härstammar från grekiskans opallios. Det betyder att se en förändring. En annan möjlig förklaring till namner är från det grekiska ophtalmios (ögonsten).

Kemisk sammansättning för opal

Opalers kemiska sammansättning är kiseldioxid och vatten. Opalstrukturen är unik och består av små kiseldioxidskikt tillsammans med vatten (som alltid delvis tränger igenom opaler) skapar ett pyramidliknande nätverk. Brytningen av ljus i dessa hålrum ger upphov till det karaktäristiska färgspelet för opaler, kallat opalescens. Det innebär ljusblixtar som ändrar färg beroende på betraktningsvinkeln. Den här exakta effekten förekommer endast i opaler. Med tidens gång kan vattnet försvinna ur stenen. Den förlorar då sitt färgspel. 

Härkomst & ursprung för opal

Opal utvinns ur sedimentära bergarter. Reduktionen i gruvan, samt selektion och reningsprocess av råopaler görs till stor del för hand.

Boulder-Opal

Boulder-opal

95 procent av alla opaler med opalescens är från Australien. Den färgglada Welo-opalen kommer dock från Etiopien. Gruvområden för opaler utan färgmatchning är i Brasilien, Peru, Mexiko och Tanzania.

Historik & sägner för opal

Det finns naturligtvis många myter och sägner kring en ädelsten som är så varierad som opal. Länge användes opaler som en talisman för skönhet, framgång och lycka. De gamla grekerna trodde att opal förkroppsligade framsynthet och profetior, för romarna symboliserade opaler hopp och renhet. I mellanöstern ansåg man att opaler hade fallit från himlen. De kunde därför skydda mot blixtnedslag samt skapa en mantel av osynlighet. Allt har dock inte bara varit positivt med opaler. På 1800-talet ansågs det vara en oturssten i Europa.
Fram till början av 1900-talet kom de bästa opalerna från Tjeckoslovakien, tills alla stora australiensiska fyndigheter upptäcktes. Det finns även fynd i Brasilien, Guatemala, Hondursas, Japan och USA.

Mexikansk eldopal

Mexikansk eldopal

Kännetecknande egenskaper för opal

Opaler är populära främst på grund av deras kända färgspel - färgrika blixtar av färg som ändras beroende på betraktningsvinkeln. Detta fenomen kan endast förekomma i en opal. Med undantag för dess färgglada lyster så värderas opaler värderas också för deras stabilitet - ett viktigt kriterium för en ädelsten som innehåller cirka sex procent vatten. Detta fenomen kallas opalescens, ett något skimrande ljus som glider över ytan på en opal. Detta är på grund av interferens. Ljuset sprids av de tunna kristallskikten av ädelsten.

Olika sorters opal

Svart opal har en svart färgkropp och är ogenomskinlig till något genomskinlig (särskilt om den hålls mot en stark ljuskälla). En annan variant är halvsvart opal (även kallad mörk opal). Den är transparent eller ogenomskinlig med en grå grundfärg. 

Vit opal (även kallad ljus opal) är en mycket populär och modern ädelsten. Den är genomskinlig till ogenomskinlig med vit kroppsfärg.

Welo-opal lyser i neonliknande färger och har mångsidiga mönster på en mestadels vit stenkropp, men några av dem är också gulaktiga eller bärnstensfärgade.
Jelly-opal (även kallade kristallopal, vit kristallopal, mörk kristallopal eller svart kristallopal) är transparent. På grund av brist på spårämnen i råstenens berggrund har den ingen stenkroppsfärg.

Inte alla opaler har färgspel. Eldopaler är transparenta med genomskinliga kristaller. Även om de saknar färgspel så imponerar de i gengäld med fina orange, röda, gula, gröna och blå färgtoner.  Buriti-eldopal kommer från Brasilien och förtrollar med sin fräscha orange och rött, den påminner en aning om den mexikanska eldopalen. I Brasilien finns också gröna eldopaler.
Peruansk opal är en sällsynt typ som utan färgspel lyser i vackra genomskinliga blåa, lila och gröna färger. Andra opaler utan färgspel är den genomskinliga gula och gröna opalen från Tanzania.

Vård & skötsel av opal

I och med att opal innehåller vatten så bör du skydda denna ädelsten från värme och torra förhållanden. Vissa stenar kan spricka i händelse av förlust av det bundna vattnet. Även en värmechock eller kraftiga temperaturväxlingar kan orsaka skada.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top