Pärla

Pärlan är en organisk ädelsten och en absolut klassiker i smyckesbranschen. Junis månadssten har använts för att skapa underbara smycken i många år.

Namn

Süßwasser-Zuchtperle

Sötvattenspärla

Pärla kommer från det latinska ordet för skinka, perna, och referar till formen av vissa pärlmusslor. Detta namn uppstod dock först på 1700-talet. Innan dess kallades pärlor för ”union” på engelska. Inom antikens Grekland och i romarriket kallades pärlor för margarita, förmodligen delvis för en koppling till havet (mar). En annan tolkning är att det härsattamde från det persiska ordet "murwari", vilket betyder ungefär "ljuset barn". Pärlor har länge ansetts vara en symbol för renhet och oskyldighet.

Kemisk sammansättning för en pärla

En pärla består av pärlemor, vilket är kolsyrat kalk/kalciumkarbonat i aragonitform. När ett okänt objekt penetrerar en mussla och skapar en irritiation, så orsakar det en försvarsmekanism i blötdjuret. Pärlemor sprutas ut i musslans mjuka del, och med lite tur formas en pärla av ädelstenskvalitet.

Härkomst & ursprung för en pärla

Pärlor är lite olika beroende på deras ursprung, men följande typer av pärlor är vanligt förekommande: akoya-pärlor, sötvattenspärlor, söderhavspärlor och tahiti-pärlor. Akoya-pärlor odlas nu även i Kina, Tahiti och Vietnam. Sötvattenspärlor är från Kina och Japan, medan söderhavspärlor odlas i Australien, Indonesien och Filippinerna.

Historik & sägner för pärlor

Pärlan var länge en av de mest värdefulla ädelstenarna, och därmed också ett medel för demonstration av makt, prestige, social status och rikedom. I romarriket var pälor något av det mest värdefulla man kunde köpa med pengar. Julius Caesar – den romerska militära ledaren, diktatorn och pärlälskaren drev igenom en lag som förbjöd de lägre klasserna att smycka sig med pärlor.

Drottning Elizabeth I av England kallades också "Pärldrottningen" på grund av hennes passion för pärlor.
Öppnandet av den första kommersiella pärlodling, 1908 av den japanska Nudeltillverkaren Kokichi Mikimoto, var början till ett trendbrott. Sedan tidigare fanns det professionella pärlodlingar verksamma i Kina, men i mindre skala. När Mikimoto började framställa perfekta pärlor i större skala började priset sjunka. Sedan 1960-talet är odlade pärlor standard på marknaden och får nu anses vara en mycket prisvärd extravagans.

Kännetecknande egenskaper för pärlor

Pärlor är antingen sfäriska (perfekt runda eller nästan helt runda), symmetriska (lika ovala eller droppformade) eller barock (amorf och oregelbunden). När en pärla befrias från sitt skal är det en skimrande skönhet redo att bära, det krävs ingen ytterligare slipning.

Vid en bedömning av pärlor är deras ursprung direkt avgörande, då pärlor i olika regioner skiljer sig åt i kvalitet och pris. Bortsett från härkomst spelar även faktorer som färg, transparens, lyster, yta, renhet, struktur, storlek, form och symmetri in.

När det gäller färgen på pärlor finns det en nästan obegränsad bredd: aprikos (gulorange), svart, blå, brons, champagne, chokladbrun, kräm, guld, grönt, grått, orange, persika, plommon (rödlila), lila, rött, violett, vit, gult och alla nyanser däremellan. Orienten eller den mellanliggande tonen är den sekundära färgen på en pärla. Hur den samspelar med ljuskronor särskiljer de allra finaste exemplaren. Mellantonen bidrar till mer djup, bättre kontrast och lyster.

Orienten går tillbaka till det latinska ordet "oriens", som betyder "stigande solen". Det beskrivder denna effekt på ett träffande sätt. Även ljuskronan påverkas av tjockleken hos pärlemor, men som i fallet av inneslutningar i transparenta ädelstenar är också ytkvaliteten hos pärlan av betydelse. En pärla med en mjuk, silkeslen yta reflekterar ljus bättre och jämnare än en pärla med väl synliga defekter.

Olika sorters pärlor

En Koya-pärla härstammar från det japanska ordet "akoya-gai" för "saltvattenpärla". Akoya-pärlor brukar växa i åtta månader till två år och kan vara utrustade med upp till fem sfäriska kärnor. Två är dock det vanligaste. Akoya-pärlor har en genomsnittlig diameter på två till sex millimeter.
Ungefär vart femte Akoya-ostron producerar pärlor, men endast en liten bråkdel av dessa pärlor har en kvalitet som är bra nog för att bearbetas i smycken.

Sötvattenspärlan bor i sötvatten och producerar pärlor i olika färger och former. Genom vävnads-kärnbildning kan upp till 50 pärlor produceras i en mussla. Pärlorna är mycket ljusa, färgstarka och har ofta en barock form på grund av fast pärlemor.

Söderhavspärlor är kända för sina vita-, silver- och guldpärlor. En söderhavspärla växer normalt två till sex år och tillhör de största pärlorna. Normalt har de cirka 10 till 16 millimeter i diameter, men de kan vara upp till 20 mm i storlek.

Tahiti-pärlan har namngivits efter den tropiska ön i Franska Polynesien. Det här är den mest eftertraktade sortens pärlor och brular behöva odlas i 4-5 år. Det kan bara uppsåt en pärla per mussla. Även en Tahiti-pärla är förhållndevis stor,  ungefär 8 till 16 millimeter i diameter.

Mabe-pärlor är halvsfäriska och odlas mot insidan av mollusker. De odlas i Kina.

Vård & skötsel av pärlor

Pärlor bör rengöras försiktigt med hjälp av en fuktig mjuk luddfri duk.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top