Pärlemor

Parel op parelmoer

Pärla och pärlemor.

Namn

Det färgrika inre skiktet på en pärlmusslas skal benämns som pärlemor. Namnet kommer från det arabiska ordet "naqqarah", vilket betyder musslor eller skal.
På 1600-talet, använde drottning Elizabeth I dekorativa smycken och gav det smidigt och prydnadsföremål, som heter "Mother of Pearl". Namnet syftar alltså till att musslan faktiskt är "mor" till pärlan.

Härkomst och ursprung pärlemor

Pärlemor består av kalciumkarbonat. Det inre skiktet av gnistrande exempel mantelbildande blötdjur, ostron eller musslor kallas pärlemor. Färgerna på pärlor varierar beroende på art och det geografiska ursprunget.

Historia för pärlemor

Pärlor har använts väldigt länge av människor för produktion av prydnadsföremål och värdefulla artefakter. I Kina har det hittats små statyer av helgon som monterats mellan musselskal till levande blötdjur, och som därför snart täcktes med pärlemor. Dessa ristningar fördes sedan till tempel för att hedra gudarna med gåvor och böner i hopp om att det skulle föra lycka till folket.
Enligt den amerikanska antropologen Carlos Castaneda använde Yaqui-indianerna i Mexiko halsband som de kallade "hopo'orosim". Dessa kedjor består av pärlor och skydda ägaren mot det onda.
Under drottning Elizabeth I upplevde pärlemor en ökande efterfrågan, och det användes för produktion av alla typer av smycken.
Pärlemor har förblivit populärt och har fått en permanent plats i klockindustrin. Pärlemor används också för konstföremål, knappar och inläggningar.

Olika sorters pärlemor och pärlor

Det finns flera varianter av pärlor. Pärlemor från musslor används ofta. Pärlmusslan kan nå en vikt på upp till fem kilo. Färgen är oftast vit, men det finns även mörka pärlor, som till exempel Tahiti-pärla.
Pärlan i Nya Zeeland, fråna Paua-musslan är mycket speciell. Dess färgglans kan ändras och är intensiv, med färgade skimmer i blått och gröna nyanser. På grund av dess tillhörande likhet med svart opal kallas den också ofta för havs-opal.

Underhåll och skötsel av pärlemor

Pärlemor är ömtålig och repas lätt. Pärlor bör därför endast rengöras med en fuktig trasa.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top