Peridot

Peridot är augustis månadssten – den för tankarna till en frisk sommarbris med sina intensiva gröna toner.
Kaschmir-Peridot""/

Kashmir-peridot

Namn

Peridot

Peridot

Namnet Peridot uttalas pe-ri-do. Det kommer troligen från det arabiska ordet "faridat”. Namnet kan dock även komma från det gamla engelska ordet "peridote", som i sin tur härstammar från franskans ”peritote”. 

Kemisk sammansättning för peridot

Peridot är ett magnesiumjärnsilikat, ofta med väldig ytrikedom i kristallstrukturen. Peridot är känsligt för svavelsyra. Peridot kommer i olika nyanser av grönt, så det är en enfärgad, idiokromatisk ädelsten. Styrkan på den gröna färgen bestäms av ädelstenens järnhalt. Spårämnen som krom eller nickel kan göra att färgen framstår som mer intensiv.

Härkomst & ursprung för peridot

Den klassiska källan är ön Zabargad, cirka 80 kilometer utanför den egyptiska kusten i Röda havet. Världens största fyndighet av peridot ligger i apachereservatet San Carlos i Arizona. Andra gruvområden finns i Kina och Pakistan.

Historik & sägner för peridot

I och med att peridot har ett lite "sömnigt" utseende så har denna populära ädelsten tillskrivits en mängd olika egenskaper genom tiderna. Peridot ska ha främjat vänskap, befriat dess bärare dem från avund och medföra mer vältalighet. Bland pirater var denna ädelsten populär då det sades att den kunde driva bort onda andar och fasor i natten.

Kännetecknande egenskaper för peridot

Peridot har en attraktiv "sömnig" stenkropp med en glansig lyster. Om stenen är liten kan den vara ren och fri från inneslutningar som syns med blotta ögat. Som ädelsten av typ II finns det dock nästan alltid synliga inneslutningar. Ibland kan peridot uppvisa kattögaeffekt (chatoyance) - en effekt i ytan av ädelstenen. Det är en återspegling av en enda ljusstråle som spelar längs med ytan som orsakas av långa nålliknande inneslutningar i ädelstenen. 
Effekten av detta påminner alltså om ett blinkande kattöga.

 

Zabargad-Peridot

Zabargad-peridot

Olika sorters peridot

De allra vackraste peridoterna kommer från ett gruvområdet i Suppatt-regionen i Himalaya. Den berömda Cashmere-peridoten är särskilt ren. Dess gröna färg lyser utomordentligt imponerande. Tyvärr är går det endast att utvinna i detta område under en kort period, slutet av juni till september. Det gör att utbudet är ganska litet.

En nyhet hos Juwelo är den vackra ädelstenen Zabargad-peridot, som kommer från en av de äldsta och viktigaste källorna för peridot: den lilla ön Zabaragd I röda havet. Det var här Peridot först upptäcktes. Det här är den lilla ön " Zabaragd " som denna pärla var en gång först upptäcktes. Denna typ av peridot har en elektrifierande grön färg och är alltså även en klassisk skönhet!

Vård & skötsel av peridot

Många ädelstenar, däribland peridot, bör inte utsättas för värmechocker eller extrema temperaturväxlingar.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top