Rosenkvarts

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en av de mer kända kvartsmedlemmarna. En symbol för kärlek och vänskap och en klassisk mild skönhet, som hittills har överlevt alla modesvängningar.

Namn

Namnet för denna välbekanta kvarts knyter an till den strålande rosa färg som rosenkvarts bjuder på.

Kemisk sammansättning för rosenkvarts

Rosenkvarts tillhör gruppen makrokristallin kvarts (kiseldioxid). Det innebär att den alltså kan uppvisa inviduella inneslutningar eller individuella kristaller som syns med blotta ögat. 

Härkomst & ursprung för rosenkvarts

Juwelo får sin rosenkvarts från Tanzania och Brasilien. Det finns även fyndigheter i Madagaskar, Indien, Kenya, Moçambique, Namibia, Sri Lanka och USA. 

Historik & sägner för rosenkvarts

Rosenkvarts har bearbetats till halvädelstenar, gravyrer eller konstverk under en lång tid. Som ädelsten med en lång tradition så har rosenkvarts tillskrivits ett antal mytiska och esoteriska attribut. I grekisk och romersk mytologi är den inkluderad i historien om Eros/Amor. Mer moderna sägner gör gällande att rosenkvarts kan påverka kärlek och vänskap positivt, även om det inte finns några vetenskapliga bevis. Vissa tror också att rosenkvarts har en positiv effekt på hjärtat och cirkulationen. 

Kännetecknande egenskaper för rosenkvarts

Den här älskvärda kvartsen visar mjuka färgnyanser från ljusrosa till persika. Kristallkroppen har vanligtvis betydande inneslutningar eller en slags hinna över ytan, vilket ger rosenkvarts ett lite sömnigt utseende. Även om rosenkvarts tillhör gruppen av translucenta ädelstenar är den sällan helt genomskinlig.  

Olika sorters rosenkvarts

Med hjälp av en cabochonslipning kan viss rosenkvarts visa en sexuddig stjärna på stenkroppen. Effekten, asterism, skapas genom rutilnålar som är fint lagrade i stenkroppen. En annan variant är Angelandina-rosenkvarts från den lilla brasilianska by Angelȃndia. Den visar speciella rosa nyanser i en relativt ren kristallkropp - för rosenkvarts är sådan renhet ganska ovanlig.

Vård & skötsel av rosenkvarts

Rosenkvarts kan göras ren med ånga, men inte med ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top