Rubin

Rubinen är en av de fyra ”stora” klassiska ädelstenarna, tillsammans med diamant, smaragd och blå safir. Den är känd för sin varma och unika röda färg, en optisk motsats till den svala blå safiren. Deras olika färger till trots tillhör rubinen, som är månadssten för juli, samma mineralfamilj som safiren: korund.

 

Malawi-Rubin

Malawi-rubin

Namn

Rubin

Rubin

Namnet rubin härstammar från det latinska ordet "rubeus", som står för den röda färgen. Innan modern vetenskaplig gemmologi uppstod kallades de flesta röda ädelstenar för rubin. Under en period samlades sedan rubin ihop med granat, spinell och andra röda ädelstenar under den latinska termen carbunculus (små kol). Under 1800-talet hittade rubinen sedan äntligen sin naturliga hemvist när den tillsammans med safiren då kopplades till korund-familjen. I samma veva lärde man sig äntligen att särskilja rubin från röd spinell och granat.

Kemisk sammansättning för rubin

Rubin är en färgad variant av mineralet korund (kristalliserad aluminiumoxid). Moderbergarten för rubinen är i första hand dolomitiserad marmor. Att hitta stora rubiner är tämligen ovanligt.
Rubin är en allokromatisk ädelsten som vanligtvis får sin färg från krom och i vissa fall titan. Om stenen har en mer brunaktig ton innebär det att rubinen även innehåller järn. En rubins färg är ofta fördelad ojämnt, med fläckar eller ränder.
Rubinen är den ädelsten som är hårdast efter diamant och det mycket ovanliga mineralet moissanit på Mohs hårdhetsskala, med en hårdhetsgrad av 9. Det är dock värt att ta i beaktande att diamanter trots detta är 30 gånger hårdare än rubiner. Sten nummer tre på samma skala är topas. En rubin är 7 gånger hårdare än en topas.

Det är ganska vanligt med inneslutningar i rubiner. Det innebär dock ingen kvalitetssänkning, utan är snarare ett bra sätt att använda för att skilja naturrubiner från stenar som producerats syntetiskt.

Vietnamesischer Rubin

Vietnamesisk rubin

Härkomst & ursprung för rubin

Rubin är månadsten för juli. Det är en ädelsten vars intensiva röda färger har fängslat och fascinerat människor i tusentals år, och dess passionerade attraktionskraft har inte avtagit med åren. Rubiner från Sri Lanka fanns tillgängliga både i antika Grekland och i romarriket. En annan klassisk källa för rubiner är Mogok-dalen i Myanmar (före detta Burma).

Myanmar är fortsatt en stor producent av rubiner, men det finns även fyndigheter i Afghanistan, Kina, Indien, Kambodja, Kenya, Madagaskar, Mozambique, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania, Thailand och Vietnam.

Historik & sägner för rubin

Man skulle kanske kunna säga att röd är den färg som bäst symboliserar våra mest intensiva känslor, passion, kärlek och romantik. Att den intensivt röda månadsstenen för juli en gång i tiden ansågs vara kungen av ädelstenar, "ratnaraj", är därför inte så konstigt.
Rubin är en mytomspunnen ädelsten, där historiska kulturer har sett ett evigt brinnande ljus i rubinen, och därav dragit slutsatsen att den kan bidra till ett extra långt liv. Under medeltiden trodde man att rubiner hade profetiska krafter, och mörknade när en katastrof var i annalkande. I Myanmar, ett av de stora länderna vad gäller rubinproduktion, bar man förr i tiden gärna en rubin för att skydda mot sjukdom, olycka och skador.

Kännetecknande egenskaper för rubin

För rubiner är färgen en avgörande faktor för dess pris. Blodröd är den mest åtråvärda färgerna. Rubin är en av de dyraste och mest sällsynta ädelstenarna, faktiskt långt mer sällsynt än diamant. Framförallt är rubiner med en helt röd färg mycket sällsynta. En rubin har långt mer ofta diokroism (två färger, ofta lilaröd eller orangeröd eller pleokroism (tre färger). En extra värdefull rubin med rena färger klassas med tillägget AAA. Även de mest röda rubinerna har ofta stick av andra färger, såsom orange, rosa, lila, violett, brun eller i vissa fall blå. Gränsen mellan en safir och en rubin är inte alltid knivskarp, och det finns därför safirer som tangerar en rödaktig ton nära rubinens.

Det finns väldigt ofta synliga inneslutningar i en rubin. I de fall dessa imperfektioner består av rutiler uppstår ett fint skimmer, och med en cabochonslipning kan man få fram en bra kattögaeffekt. Det går även att få fram den mycket uppskattade och vackra stjärnliknande effekten asterism.

Olika sorters rubin

Den eftertraktade AAA-tanzaniska rubinen erbjuder en unik renhet, men finns tyvärr oftast endast i små mängder. Ett billigare alternativ är rubin ​​från Madagaskar, som på sikt kan ha potential att bli industristandard.
Som nämnts ovan är rubin en ädelsten som kan slipas till att besitta många olika optiska effekter. Asterismen förekommer vanligast med en sexkantig stjärna, men det finns även tolvkantiga stjärnrubiner. 

Sternrubin

Stjärnrubin

Vård & skötsel av rubin

Rubiner klarar normal rengöring, ånga samt ultraljudsrengöring. Fyllningar som gjorts i håligheter och/eller öppna sprickor kan lätt repas mot moderstenen så det är viktigt att vara försiktig. Värme och kemikalier ökar risken för skador.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top