Safir

Safir, månadssten för september, är en mycket populär ädelsten. Den åtnjuter hög status bland smyckesälskare. Prinsessan Diana av England hade en safir i sin förlovningsring. 

Namn

Saphir - Rohkristall und geschliffen

Safir - Råkristall och slipad

Namnet safir kommer från det latinska "sapphirus". Det härstammar i sin tur från från grekiska "sappheiros", som betyder blå. Det finns teorier om att detta ord har sitt ursprung i antingen hebreiska "sappir" (ädelsten) eller sanskrits "sanipriya". Det är ett ord som används för att beskriva en mörk ädelsten. Sanipriya betyder "Helig Saturnus". Safir sätts ofta i samband med Saturnus inom indisk astrologi. 

Den ädelsten som i dag kallas safir gick förmodligen under namnet hyacint i antikens Grekland. På den tiden användes istället namnet safir för den ädelsten som i dag går under namnet lapis lazuli.
Tidigare var det endast blåa ädelstenskorunder som kallades safir, medan övriga färger fick en rad fantasifulla namn.  I dag kallas alla korunder av ädelstenskvalitet för safir, förutom den röda sorten, som alltså kallas rubin.

Kemisk sammansättning för safir

En safir består av  aluminiumoxid och är en korund av ädelstenskvalitet. I blå safirer är det färggivande spårämnet järn eller titan. För en violett safir är spårämnet vanadin. Har en safir gul eller grön färg beror det på en lägre järnhalt, medan en rosa safir kan tacka krom för sin färg. Safirer är långt mer vanligt förekommande än systerstenen rubin. Safir, förutom den röda sorten, som alltså kallas rubin.

Blauer-Saphir

Blå safir

Härkomst & ursprung för safir

Den klassiska källan för blå safir är Sri Lanka, där det utvunnits safir ända sedan antiken. Enligt sägnen gav kung Salomon lankesiska safirer till drottningen av Saba som en gåva. 

Blå safirer kan också komma från Myanmar (Mogok), Australien, Kambodja (Pailin), Kina, Kenya, Laos, Madagaskar, Nigeria, Tanzania, Thailand, USA (Montana) och Vietnam. Under 80-talet kom cirka sjuttio procent av världens minerade safirer från Australien, men den australiska safir har ett ganska dåligt rykte och anses ofta vara antingen för grön- eller bläckfärgad.
Sedan 90-talet utvinns safir på Madagaskar, som numer står för cirka tjugo procent av världens minerade safirer. Blåa safirer från Madagaskar har gett landet en helt ny status inom ädelstensvärlden.
Världens genom tidernas vackraste blå safirer upptäcktes på 1880-talet i Kashmir, men fyndigheterna tog slut redan 1930. Kashmir-safirer kan ibland återfinnas i antika smycken eller som samlarobjekt på marknaden. De är kända för sin fina sideneffekt, vilket ger dem en silkeslen blå ton genom reflektion mot finfibriga likoriktade inlagringar eller håligheter. Effekten blir extra påtaglig om safiren är fasettslipad. 

Gelber-Saphir

Gul safir

Historik & sägner för safir

Likt många andra ädelstenar så förekommer safirer ofta inom myter, sägner och religiösa skrifter. Perserna trodde att safirer var en reflektion av den blå himlen, och i Bibeln omnämns safirer vid ett flertal tillfällen. I andra mosebok har guds tron en blå safir med himmelska kvaliteter och safiren är även en av tolv stenar som används för att skapa en bröstplatta som ska erbjuda skydd till Aron i andra mosebok.
Enligt den grekiska mytologin bars septembers månadsten först av Prometheus. Förr trodde man att en blå safir gav sin ägare frid och glädje.

Kännetecknande egenskaper för safir

Safirer är transparenta och förekommer bland annat i blått, violett-blå, grön och blå, eller i en kombination av dessa färger. Dessutom har de delvis en pleokroism, och visar alltså olika färger från olika vinklar. Vanligtvis är safirer som vackrast i naturligt eller fluorescerande ljus.

Även om både rubiner och safirer är ädelstenar av typ II (ädelstenar som vanligtvis har nmindre naturliga inneslutningar som kan ses med blotta ögat), så är safirer vanligtvis mer rena (och större) än rubiner. Små mikroskopiska inneslutningar ("mjöl", "mjölk" eller "siden") gör att vissa blå safirer har ett utseende av sammet eller sömnighet. Skönheten och värdet på dessa stenar ökar fortfarande.

Olika sorters safir

Det finns gröna och gula safirer, utöver den vanligaste, som alltså är blå safir. En färglös safir kan även kallas leukosafir. Padparadscha-safirer kan vara lite rosa, eller orange. De är mycket sällsynta och är av hög kvalitet, en så kallad fancy-safir. En blåklintsblå safir anses vara den mest åtråvärda.

Farbwechsel-Saphir

Färgväxlande safir

En annan variant är stjärnsafiren. Dess asterism/stjärneffekt orsakas av parallella nålliknande inneslutningar, som leder till att ett mönster av en stjärna dansar över ädelstenens yta. av ädelstenen en stjärna. De små nålformade rutilinneslutningarnas ljusstrålar är raka och har jämna mellanrum. En sexuddig stjärna är normen, men ibland finns det också stjärnor med tolv strålar på stjärnsafirer.

Schwarzer Stern-Saphir

Svart stjärnsafir

Vård & skötsel av safir

Safir vårdas med normal skötsel, men klarar även ultraljudsrengöring och ånga.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top