Smaragd

Majs månadssten - smaragd - kan se tillbaka på en lång historia. Den var en populär statussymbol redan under de egyptiska faraonernas tid.
Sambischer Smaragd

Smaragd från Zambia.

Namn

Namnet smaragd kommer från det grekiska ordet "smaragdos" som betyder "grön juvel". Innan det gjordes vetenskapliga framsteg så kallades alla gröna ädelstenar för smaragder. 

Smaragd

Smaragd

Kemisk sammansättning för smaragd

Smaragd är ett mineral som tillhör beryllfamiljen. Beryller kallas ibland ädelstenarnas urmoder eftersom det är en mycket stor och populär grupp ädelstenar. Även akvamarin, bixbit, goshenit (färglös) och morganit är beryller. Smaragden får sin färg från krom, vanadin och järn. Beroende på spårämnenas koncentration uppvisas en ovanligt vacker färgpalett, från pastell till mörkgrön med olika nyanser av blått, brunt, grått och gult.

Härkomst & ursprung för smaragd

Den dominerande leverantören av smaragder är Colombia, där det finns en rad olika fyndigheter. Muzo-gruvan är den största. 1931 upptäcktes världens näst största utbud av smaragder i Zambia. De zambianska smaragderna är kända för sin höga kvalitet. Andra länder med fyndigheter av smaragd inkluderar Afghanistan, Brasilien, Pakistan, Ryssland (Ural) och Zimbabwe.

Historik & sägner för smaragd

Historien om denna ädelsten börjar i Egypten. Smaragdgruvorna i östra ökenregionen kan ha existerat redan för 5500 år sedan, för att sedan återupptäckas så sent som 1816. Det var Frédéric Cailliaud, en fransk mineralog och äventyrare som återfann dem. Även vid tiden för Alexander den stores storhetstids lär grekiska gruvarbetare ha tvingats bryta smaragder där.
Även om Egypten inledningsis nästan hade monopol på smaragder fanns det även andra källor. I Habachtal-regionen i den österrikiska delstaten Salzburg har det till exempel producerat en eller annan smaragd. Det har även gjorts fynd med smycken med smaragder från romarriket.

Den sista faraon av ​​Egypten, Cleopatra, hade en förkärlek för smaragder. Hon hade yppiga smaragdsmycken och poserade gärna för porträttmålningar med en smaragd eller två. För egyptierna var det mer än bara vackra ädelstenar -  de var patriotiska symboler för nationell stolthet.
Cleopatra var medveten om detta värde och förklarade därför de mineralogiska resursern i landet till sin egendom.
Smaragder är alltid förknippade med fertilitet, odödlighet, förnyelse och evig vår. 

Nova Era-Smaragd

Nova Era-Smaragd.

Kännetecknande egenskaper för smaragd

Synliga inneslutningar brukar anses vara typiskt för en smaragd, även för de alla finaste kvaliteterna. De karakteristiska inneslutningarna uppstår på grund av att smaragder långsamt skapats i metamorfa bergarter, vilket leder till tillägg som små bubblor, blåsor eller kristaller. Ädelstensexperter kallar dessa inneslutningar för "Jardin" (franska för "trädgård"). Hård miljö i kombination med spår av krom och vanadin har de "bästa" villkoren för inneslutningar.

En annan egenskap hos ädelsten är dess unika briljans. Lljuset från en smaragd beskrivs ofta som "silkeslen", "varm", "mjuka", "lysande", eller beskrivs som "grön eld".
Färgen på en smaragd är oförglömlig. Det är därför inte så konstgt att man gärna pratar om smaragdgrön. Färg och ljusbrytning påverkades av klarhet och slipning. Kvaliteten på slipningen är särskilt viktig. En bra ädelstensslipare kan med hjälp av blotta ögat slipa stenen så att synliga inneslutningar hamnar på platser i juvelen där de inte påverkar dess skönhet.

Den typiska smaragdslipningen kan också minska sliptrycket och betona den silkeslena briljans av smaragd.

Russischer Smaragd

Rysk smaragd.

Olika sorters smaragd

En synonym för enastående kvalitet är smaragd från colombia. Det är dock hög efterfrågan på den, så det är svårt att erhålla den. Colombiansk smaragd imponerar med levande grön färg som för tankarna till en skogsbrand. Dessa stenar har även exceptionell renhet i kristallen.

Nova Era-smaragd kommer från Nova Era i Brasilien. En klassisk skönhet som liknar den colombianska smaragden. Trapiche-smaragder är kristaller med finkorniga inneslutningar av kol, omgiven av en hexagonal kärna som radiellt sprider ut sig för att bilda ett sexkantigt mönster. Det som gör Trapiche-smaragder fantastiska är att det redan från början växer i en sexkantig form, och alltså inte bara slipats fram an en ädelstensslipare. Från Ryssland kommer en annan vacker sort - de ryska smaragderna är, jämfört med andra smaragder mycket rena, och visar en blåaktig/grön nyans.

AAA Russischer Smaragd

AAA-rysk smaragd.

Vård & skötsel av smaragd

Smaragd ska skötas normalt, ultraljud och ångrengöring bör i allmänhet undvikas . Dessutom är det nödvändigt att regelbundet kontrollera om ädelstenen måste oljebehandlas.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top