Så fäster man ädelstenar och juveler

Ring- och smyckesfattningar

De flesta ringar skapas med tre grunddelar. Bandet (själva ringen), galleriet (huvudet) och ädelstenen. Sedan finns det många olika möjligheter att variera hur dessa sätts ihop, bara fantasin sätter gränser. Här går vi igenom de vanligaste fattningarna och komponenterna.

 

 

Barfattning

Barfattning

Barfattning

Beskrivning:

Det här är en variant av kanalfattning där ädelstenar monteras mellan stänger, kapslas in i spår samt överlappas ofta med metall.

Slipning:

Det här är en infattning som lämpar sig väl för ädelstenar som är baguette, smaragd, oval, prinsess eller rundslipade. 

Smyckestyper:

Klassisk men ändå modern. Med den här typen av infattning är ädelstenens sidor öppna, vilket optimerar briljans och glans från stenen/stenarna.

 

Bezel-fattning

Eingeriebene Fassung

Bezel-fattning

Beskrivning:

En klassisk infattning som använts I hundratals år. Infattningsmetallen pressas över stenens kanter, som skapar ett stabiliserande band. Den här fattningen kan användas för alla typer och former av stenar. Den här innefattningen kan visa mycket kontur, något retro men ändå modern. En bezel-fattning kan vara ganska arbetsintensiv eftersom den måste balanseras rakt från vinkel mot vinkel.

Slipning:

Alla slipningar kan sättas med bezel, men infattningen fungerar bäst med oval- och runda slipningar. Bezel-infattade ädelstenar med sidor och vinklar betraktas extra svåra att få till på ett bra sätt. 

Smyckestyper:

Eftersom Bezel-infattningen ger bra skydd för ädelstenens alla delar så är det en bra lösning för folk i farten. Det är även en bra lösning för designer med stora stenfästen eller stora ädelstenar och används ofta för örhängen, armband, halsband och ringar.

 

Kanalfattning

Kanalfattning

Kanalfattning

Beskrivning:

Kanalinfattning innebär att stenarna arrangeras i en bältesform och fästs genom att hamra ned kanterna på stenarna under kanterna i ringspåret. För att den här infattningen ska bli bra krävs det att man använder ädelstenar som slipats och formats väldigt precist. 

Slipning:

Kanalinfattning används oftast, dock inte uteslutande, för att arrangera små ädelstenar med samma storlek. Det är en vanlig lösning i moderna designer och fungerar bra med rund-, baguette-, smaragd-, oval-, prinsess-, rund-, och fyrkantsslipning. Prinsess, rektangulära och fyrkantiga former fungerar extra bra, eftersom det inte är någon metall eller något utrymme mellan stenarna i sättningen.  

Smyckestyper:

Kanalinfattning är mäkta populärt till bröllopssmycken och ringar. En kombinationsklassiker är en sättning med vit diamant, vitt guld, vit diamant, vitt guld, osv…

 

Flush-fattning

Balkenfassung

Flush-fattning

Beskrivning:

En variant på bezel, där infattningarna med stenar sänks ned i själva ringen. En skillnad mot bezel är att metallen inte viker över ädelstenen. 

Slipning:

Den här infattningen ger bra skydd för alla typer av slipningar. I och med att stenens krona är upphöjd från fästet så säkerställer en flush-setting att ädelstenarna får tillräckligt med ljus för att skimra. 

Smyckestyper:

Flush ger din design en elegant och samtida look.

 

Pavéfattning

Pavéfassung""

Pavéfattning

Beskrivning:

På franska betyder pavé “gatsten”, vilket förklarar vilken effekt det är man är ute efter. Stenarna arrangeras tätt tätt intill varandra, så att det bildas en matta av diamanter. Väldigt lite av den underliggande metallen syns därför. 

Slipning:

Den här infattningen fungerar väl med briljantslipade stenar. 

Smyckestyper:

Den här typen av fattning kombineras ofta med andra sorters fattningar för att skapa intressanta designer. 

 

Klofattning

Krappenfassung

Klofattning

Beskrivning:

Det här är den vanligaste tekniken för att fästa ädelstenar, det är också den mest populära, eftersom den höga sättningen ger väldigt bra ljusexponering för hela ädelstenen. Det är med andra ord en infattning som lämpar sig väl för mångfasetterade stenar.

Slipning:

I och med att en klofattning är relativt enkel att justera så kan de allra flesta juveler monteras med en klofattning. Den höga positionen bidrar till ett bra ljusflöde.

Smyckestyper:

Alla smyckestyper kan dra nytta av klofattningar, men kanske är solitärringar, förlovningsringar och bröllopssmycken det ultimata. En klassisk förlovningsring är den sexkloiga Tiffany-fattningen, som blev ringen av ringarna efter att legendariska New York-juvelerarna Tiffany & Co skapade den 1886. Det är vanligt att kombinera klofattningar med pavé. 

 

Ringkonstruktion

ringdelar

Ringkonstruktion

 

Halskedjekonstruktion

Halskedjekonstruktion

Halskedjekonstruktion

 

Armbandskonstruktion

Armbandskonstruktion

Armbandskonstruktion

 

Klock-konstruktion

Klock-konstruktion

Klock-konstruktion

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top