Smyckesvärdering

Värdering av smycken, ädelstenar och juveler

Diamanten-Tester

Förutom det reella värdet på ett smycke så finns det oftast även ett känslomässigt och sentimentalt band, till exempel till en vigselring. Även om du får tillbaka pengarna från ditt försäkringsbolag vid en skada/stöld kan det därför ändå kännas som en stor förlust.

Bortsett från det emotionella värdet så kan det även vara viktigt att veta det faktiska värdet på sina smycken. En värdering kan bidra till att du tar rätt beslut kring vård och hantering av smycket ifråga. Det kan vara kul att göra en värdering bara för att stilla sin egna nyfikenhet, för att jämföra vad något är värt mot vad du betalat för det. En viktig praktisk funktion är annars att det kan behövas ett officiellt värderingsdokument i kontakt med till exempel ett försäkringsbolag.

Det finns professionella värderare för nästan allt du kan tänkas äga här i världen, såsom bostad, smycken, antikviteter, företag, bilar, varumärken och immateriella rättigheter (till exempel patent). En juvelvärdering är en kvalificerad uppskattning av värdet som genofmörs av en expert på området, en så kallad gemmolog. Värderaren identifierar ädelstenarna och granskar deras kvalitet, smycket som sådant samt jämför dess egenskaper med internationella standarder. Ett värderingsutlåtande ska alltid lämnas i skriftlig form och ge en rättvis bedömning av vad den genomsnittliga kostnaden skulle bli för att ersätta det värderade objektet vid en förlust.

En juvelvärdering ska innehålla en detaljerad beskrivning av varje föremål, inklusive ädelstensmått, metalltyper och vikt. Det bör även innefatta förklarande anteckningar över använda facktermer, likväl som värderarens namn samt information om dennes professionella kvalifikationer/organisationstillhörighet. Det är även viktigt att det anges vilka verktyg, metoder och mät-tekniker som använts under värderingsprocessen. En inspektion som endast genomförts med hjälp av blotta ögat kan aldrig godtas som en fullgod och tillförlitlig värdering.

Det är såklart svårt att svara på vem som är bäst lämpad att värdera ditt smycke. Vad som kan sägas är dock detta: se till att kolla upp personen/företaget ifråga så gott det går innan. Kolla gärna om det finns omdömen av andra tidigare kunder på internet. Du behöver helt enkelt göra en värdering av din värderare innan du anlitar denne!
Vid telefonkontakt, ställ frågor som kan hjälpa dig få en bättre helhetsbild. Frågor du kan ställa är till exempel:

 • Hur länge har du värderat smycken? (precis som inom alla andra yrken är erfarenhet viktigt)

 • Vilka erfarenheter har du av att värdera just denna typ av ädelstenar? (även om en värderare har generellt goda meriter kan det ju vara svårt att värdera en exotisk sten som denne aldrig tidigare värderat).

 • Vilken utbildning har du, och vilka branschföreningar är du ansluten till?

 • Hur mycket kostar det? (Som pålitlig värderare ska du inte ta en procentsats utifrån objektets pris, utan det ska vara en fast summa som baseras på den tid som värderingen tar)
 • Kan jag få två referenser?
 • Hur länge behåller du en utförd värdering i ditt arkiv?

 • Har du tillgång till ett fullt utrustat och modernt gemmologiskt laboratorium?

Ganska ofta kan det visa sig att den här processen ändå blir ganska enkel. Många försäkringsbolag godtar endast värderingar från vissa företag eller personer. Innan du anlitar någon är det därför viktigt att du kollar med ditt försäkringsbolag att den person eller det företag du tänkt använda godkänns av dem. Det bästa är att försöka hitta någon som inte sitter på dubbla stolar. Det är bättre med någon som endast jobbar med värdering, och inte även med handel av juveler och smycken. Beroende på var du bor kan det dock tyvärr vara svårt att hitta en värderare som är helt fristående och inte också handlar med smycken.

Det utskrivna dokumenter är ditt värderingsbevis, ibland kan värderaren ta en bild på det värderade objektet och bifoga det i rapporten. Om så inte sker är det smart att ta foton av alla dina smycken och juveler och förvara dem på en säker plats, till exempel i ett kassaskåp, bankfack eller hos din advokat. Det bästa är att alltid ha utskrivna kopior på bilderna, och inte bara förvara dem på en dator ellet ett usb-minne. Det är även viktigt att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag att din juvel- och smyckessamling täcks av din hemförsäkring. Ofta gör den det, men det är alltid bäst att dubbelkolla det för att vara hundra procent säker.

Då priserna på smycken och ädelsten ofta kan förändras beroende på tillgång och efterfrågan är det en god idé att förnya värderingen vart tredje år, alternativt fråga ditt försäkringsbolag hur nytt ett värderingsbevis måste vara för att de ska godkänna det vid ett eventuellt ärende. På så sätt kan du även säkerställa att du inte betalar för mycket eller för lite i försäkringspremie.

Det är försäkringsbolagets skyldighet att ersätta ett förlorat objekt med ett likvärdigt av samma kvalitet, men läs alltid ditt avtal noga. Vissa försäkringsbolag ersätter stulna eller förstörda föremål med nya, andra betalar ut ersättningen som pengar. Det är viktigt att du på förhand vet vad som kommer att hända om du tvingas öppna ett försäkringsärende. Genom att ställa frågor och vara välinformerad så är du bättre förberedd om olyckan är framme och slipper då ytterligare besvikelser utöver att ha förlorat ditt smycke.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

 1. Läs fantastiska fakta om apatit

  22. November 2016

  Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
  Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top