Spessartin

Spessartin är en av de mest sällsynta medlemmar av granatfamiljen och har endast funnits i cirka 200 år.

Namn

Spessartite

Nigeriansk spessartin är nästan rent röd med en mörk ton. Den har en stark färgmättnad på grund av högre järnhalt. Spessartin är uppkallad efter den ursprungliga källan i Spessart i den tyska delstaten Bayern. Det är en medlem av Granatfamiljen.

Historik & sägner för spessartin

Granater finns i många myter som en symbol för ljus, tro och sanning. Det sägs att riddarna i korstågen fäste granater i sina rustningar. Inom islam belyser granater den fjärde himlen, medan de inom asatron visar fallna vikingar vägen till Valhalla.

Kemisk sammansättning för spessartin

Spessartin är en del av Granatfamiljen, en grupp av mineraler som har en liknande kristallstruktur som varierar lite i sammansättning. Det är en "självfärgad" ädelsten, där mangan är närvarande i all spessartin. Det innebär att det är ädelsten med en nyans av färgen orange.
Beroende på hur mycket järn som finns i kompostionen är även varianter med mer närvarande, djupare röda och rödaktiga-bruna toner möjliga.

Egenskaper för spessartin

Färgerna för spessartin är typiskt sett orange, djup röd-orange, rik guldorange, med stänk åt rött, gul-orange och djuprött. 

Spessartin har hög brytningsgrad, den femte högsta i brytningsindex efter diamant, sphene, zirkon och demantoid. Det innebär som standard en god briljans.
Spessartin betraktas som en typ II ädelsten, så det förekommer mindre inneslutningar som kan synas med blotta ögat. Ljusare färgade granater, och större exemplar, som namibisk mandaringranat, kan ha fler inneslutningar.

Spessartite Ring

9K Vitguldring med spessartin.

Härkomst för spessartin

Efter att ha upptäckts i Bayern har spessartin sedermera hittats i Virginia. Gruvorna i Nigeria och Namibia är för närvarande de viktigaste källorna fär denna ädelsten, men den bryts även i Australien, Brasilien, Kenya, Madagaskar, Moçambique, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania och Zambia.

Olika sorters granat

Hessonitgranat

Hessonite Garnet

Hessonitgranat

Hessonit är den orange versionen av grossular, medan tsavorit är den gröna sorten. Hessonit kommer i olika nyanser av orange, ibland med inslag av rött och brunt. Färgen gör att hessonit tärffande brukar kallas kanelsten. Hessonit är mjukare än andra granater, men är fortfarande en slitstark ädelsten som lämpar sig väk för smycken. En ren hessonit är undantag snarare än regel. Förekomsten av inneslutningar ger ett randigt, kola-liknande utseende. Mestadels utvinns hessonit fortsatt från den klassiska upphovskällan, Sri Lanka.

Mandaringranat

Mandaringranat, som namnet antyder, har livfulla färger åt mandarinhållet, nästan neonaktiga. Den mest värdefulla av alla spessartiner är mandaringranaten, som upptäcktes i Kunene i nordvästra Namibia och började brytas först 1991. Även kallade Kunene-spessartin

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top