Sphene

Tills nyligen var sphene en ädelsten som var helt okänd för de flesta ädelstensälskare - men tack vare sin stora eld (dispersion) kan sphene till och med ge en diamant konkurrens vad gäller glans.

Namn

Capelinha-Sphen

Capelinha-sphene

Namnet sphene kommer från det grekiska ordet sfena, som betyder kil. Det är med andra ord å grund av de kilformade kristallerna i ädelstenen som den fått sitt namn. På grund av sin titanhalt kallas sphene ibland även för titanium.

Kemisk sammansättning för sphene

Sphene är kalciumtitan-silikater och färgas av järnelementet. Färgpaletten omfattar, beroende på järnhalt - gulgrönt till grönt till brunt. På grund av dess relativt låg hårdhet ( Moh´s hårdhetskala 5 - 5,5 till 5,5). Det gör det svårt att bearbeta sphene.

Härkomst & ursprung för sphene

Det huvudsakliga gruvområdet för sphene är Madagaskar, men det återvinns även i Brasilien, Kanada, Mexiko, Burma, Österrike, Pakistan, Sri Lanka och USA. 

Historik & sägner för sphene

Mineralet titanit upptäcktes för första gången 1795 i Hauzenberg i Bayerischer Wald i Tyskland. Sphene är alltså relativt ny på ädelstensmarknaden och har därför inte förkommit i några historiska myter eller historik.

Kännetecknande egenskaper för sphene

Elden (dispersion, uppdelning av ljuset i dess spektrala färger) som sphene uppvisar kan överträffa elden både i diamanter och demantoider. Den uttalade effekten beror alltid på kroppsfärgen. Är den för tjock är sphenes eld ofta omärklig. Om lystern i en sphene kan mäta sig med en diamant kallas den "adamantin" ( "diamant-lik").

Anmärkningsvärt är också sphenes dubbelbrytning, där ljuset är uppdelat i två separata komponenter - det ger Sphen ett optisk djup. Pleokroismus skapar också intrycket av att sphene ändrat sin färg. Detta är dock på grund av det faktum att delad stråle av ljus vid olika betraktningsvinklar genererar olika färger.

Vanligtvis är sphene transparent och har en hög kristallin renhet - inneslutningar ses sällan med blotta ögat. 

Olika sorters sphene

En mycket sällsynt sphene kommer från den kända gruvregionen Capelinha – och bär också dess namn. Capelinha-sphenen har en distinkt limegrön av lysnade kvalitet. Den är dock extremt sällsynt. För närvarande bryts endast ett fåtal sphener från Capelinha.

Vård & skötsel av sphene

Sphene kan genomgå en ångbehandling, men ingen ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top