Spinell

Ursprung och historik för spinell

Spinell är en fascinerande ädelsten. Fram till för cirka 150 år sedan räknades mineralet till rubiner. Och förväxlingen har gjorts på allra högsta nivå. Faktum är att flera av ädelstenarna i de brittiska kronjuvelerna i själva verket är spineller snarare än rubiner. Det rör sig till exempel om den "Svarte prinsens rubin" samt den 361 carat tunga "Timur-rubinen", som alltså i själva verket är spinell. Även den tyska Wittelsbachkronan från 1830 innehåller spinell som tidigare har trotts vara rubiner.
Spinell återfinns främst i Myanmar och Sri Lanka.

Kännetecknande egenskaper för spinell

Det finns spinell i nästan alla färger, men den som har en rubinröd färg är således den överlägset mest populära. Spinell kan förutom rubin även förväxlas med ametist, granat, krysoberyll, safir och topas, några av de allra mest kända ädelstenarna. Den som har bra koll på ädelstenar kan dock enkelt identifiera spinell i och med detta mineral inte har någon dubbelbrytande egenskap.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top