Tanzanit

Tanzanit är en månadssten för december och en av de bäst säljande färgade ädelstenar genom tiderna, förmodligen på grund av dess unika blå nyanser. Tyvärr är denna populära ädelsten tusen gånger mer sällsynt än diamanter.
AAA-Tansanit

AAA-tanzanit

Namn

Tansanit roh und geschliffen

Tanzanit - råkristall och slipad

Namnet tanzanit introducerades av juvelerarfirman Tiffany i New York, namnet är en hänvisning till ursprunget för denna ädelsten: Tanzania.

Kemisk sammansättning för tanzanit

Mineralogiskt är tanzanit en transparent zoisit, kemiskt sett är det kalciumaluminiumsilikat. Färgen på tanzanit kan härledas till andeln och förhållandet mellan spårämnena krom och vanadin i kristallstrukturen.

Härkomst & ursprung för tanzanit

Tidigare fanns det en liten liten chans att hitta blå zoisit i Pakistan, men den enda kommersiellt fungerande fyndigheten ligger i Tanzania. Den har en yta på högst tjugo kvadratkilometer. Det är med andra ord en ovanlig ädelsten, med ett ganska litet utbud på marknaden.

Historik & sägner för tanzanit

Tanzanit är nära knuten till kulturen i Masai, där är blå en sakral färg. Det sägs att maasaierna för första gången hittade blå tanzanit efter en skogsbrand, och att stenarna då förlorat sin tidigare färg i branden. Detta är kanske delvis en modern myt, men faktum är att tanzanit vid upphettning till cirka 400 grader förlorar gruna och bruna färgtoner, för att istället få en djupare blåfärg.
När ett masai-barn föds i dag får mamman tanzanit av stammens hövding. Det är en välsignelse för ett friskt, fullt och framgångsrikt liv.

Kännetecknande egenskaper för tanzanit

Tansanite

Tanzanit

Tanzanit är pleokroiskt eller trikroistiskt. Det innebär att varje tanzanitkristall har tre färger: blått, en lilaröd och en grön-gulbrun (brons). Intensiteten i varje färg beror på betraktningsvinkeln. Bronstoner minimeras genom upphettning, vilket förstärker blå, violett och lila toner. Resultatet kan variera ganska mycket, beroende på egenskaper och ämnesbalans hos de enskilda kristallerna. Den mest sällsynta och värdefulla färgen är stark safirblå.

För det mesta är den slutliga färgen en kombination av tre nyanser, beroende på hur stark pleokroism som syns i den färdiga ädelstenen. Det handlar om vilken andel av blå gentemot purpur eller violett som dominerar, samt fasettbredden på kristallen. Det spelar även roll hur ädelstenen är slipad för att accentuera renheten hos den blå nyansen.

Tanzanit är vanligtvis ögonren (inga synliga inneslutningar när med blotta ögat på ett avstånd av cirka 15 cm) och kan även ha en god renhet i förstoringen. Det här är en viktig egenskap eftersom en hög grad av öppenhet och avsaknad av inneslutningar betonar de magnifika färgerna på tanzanit och är därför kännetecknande för denna ädelsten.

Olika sorters tanzanit

Tanzanit är för de allra flesta bekant som en blå ädelsten, men det finns tanzanit i färger som gul, grön, orange, rosa och flerfärgade blandningar. Flerfärgad tanzanit är ofta en blandning av blå och grön. 

Vård & skötsel av tanzanit

En temperaturchock kan förorsaka skador på tanzanit. Därför bör du undvika att utsätta tanzanit för extrema väderförhållanden eller plötsliga temperatursvängningar.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top