Topas

Topas - en månadssten för november - är en varierad ädelsten som får trista november att blomma ut i många olika färger.
Marambaia-Topas

Marambaia-topas.

Namn

Ukrainischer-Topas

Topas från Ukraina

Det finns ett flertal teorier om hur topasen har fått sitt namn. Det kan härstamma från sanskritordet "Tapaz" för "eld", men kan även ha fått namn efter ön Zeberg i Röda havet, som en gång i tidem kallades "Topazios" .

Kemisk sammansättning för topas

Topas är en fluorhaltig aluminiumsilikat som är färgad av grundämnena järn och krom, eller delvis kemiskt behandlad för att producera olika färgtoner.

Härkomst & ursprung för topas

Topaser hittas främst i Brasilien, men det finns även smärre fyndigheter i Moçambique och Nigeria.

Historik & sägner för topas

Den variationsrika topasen kan se tillbaka på en lång historia av myer och legender. Topas omnämns bland annat i Bibeln, som en sten som kan göra dess bärare oövervinnlig.

Londonblauer-Topas

Londonblå topas

Kännetecknande egenskaper för topas

Topas är bland annat populär på grund av mångfalden av färger. Topaser kan vara vita, gula, orange, röda, rosa, blå, gröna, lila och är ibland också mångfärgade. Det är en häpnadsväckande ren och klar ädelsten med strålande lyster. Vissa exemplar är också pleokroistiska och kan med andra ord uppvisa olika färger från olika vinklar.

Olika sorters topas

Mystik- und Mondlicht-Topas

Mystik- och månskenstopas.

De olika färgerna i en topas är vanligtvis mycket livfulla. De blå sorterna beskrivs exempelvis med namn som londonblå , schweizblå eller himmelsblå och kallas för Neptun eller havstopas. Det finns topaser i olika röda eller rosa nyanser, som körsbär och flamingo. Grön topas har ofta en färg som går mot kiwi, gula till orange toner präglar kanariegul- och kejsartopaser. En vanligt förekommande variant är vit topas.

Mystik- aftonröd och månskenstopaser kan ha en rad olika ljusa färger. Vattenmelontopasen är mångfärgad, med ljust rosa och intensiv grön.

Vård & skötsel av topas

Vissa ädelstenar bleknar eller återgår till sin ursprungliga färg när de utsätts för starkt ljus. Du bör därför undvika onödigt lång exponering under den typen av förhållanden! Inkapslade eller ytbehandlade ädelstenar ska inte heller slipas eller poleras.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top