Tsavorit

"Lejon må vara den mytomspunna "kungen av djungeln", men det finns flera andra skatter i naturen som är värdiga en kung. Tsavorit har en majestätisk skönhet och kallas också välförtjänt för "kungen av granater".

Namn & Historik för tsavorit

AAA Tsavorite Ring

AAA-tsavorit med diamantstenar som accentstenar, satta i en 18K-ring med gult guld. 

Upptäckt av Campbell R. Bridges, den legendariska skotske geologen. Tsavorit hittades först i Zimbabwe 1961. Bridges hittade sedan en annan insättning i Tanzanias Lelatema Mountains 1967, men det politiska klimatet omöjliggjorde en eventuell utvinning från fyndigheterna. När tsavorit sedan hittades i Kenya 1971 kunde Bridges änltligen börja bryta sin upptäckt.
Mineralet heter egentligen grön grossular och namnet tsavorit är ett varumärke som skapades 1974 av Campbell och Tiffany Henry B. Platt, efter Tsavo National Park i Kenya. Det är ett passande namn för en ädeltsten vars skönhet för tankarna till ett av Afrikas största och mest kända naturreservat.

Egenskaper för tsavorit

Tsavorit är en grön medlem av granatfamiljen, som tillhör ugrandit-sektionen. Grossular är sledes en kalcium-granat. Grossular-granater finns i många färger, som olika nyanser av brunt, grönt, orange och gul, men har döpts efter sin pastellfärgade gröna färg. Uötver tsavorit återfinns även ädelstenar som hessonit, Mali-granat och Merelani mintgranat inom grossularfamiljen. 

Tsavorit färgas av samma element som smaragder, det vill säga vanadin och krom. Vanadin och krom är ansvariga för nivån av grönt i Tsavorit, medan gula nyanser indikerar att det finns fragment av järn i mineralet.

AAA Tsavorite Ring

AAA-Tsavorit & diamantring med 18K guldring.

Egenskaper för tsavorit

Även om en ren smaragdgrön anses skapa det högsta värdet för tsavorit så varierar dess färg från blågrön till gulgrön. Intensiva mellanregister är de mest värdefulla. Tsavorit  ser i allmänhet bättre ut i solljus. Glödlampor och articifiellt ljus har en tendens att accentuera gulaktiga eller gråaktiga färgtoner i ädelstenen.
En välslipad tsavorit är anmärkningsvärt ljus och mousserar med en skarpa briljans jämfört med den lite sömnigare smaragdens "silkeslena" briljans. Detta beror på tre faktorer. Först av allt, tsavorit har ett högre brytningsindex än smaragd, vilket innebär att ljus som kommer in tsavorit kommer in med en större vinkel än det ljus som släpps in och återges i en smaragd. För det andra, tsavorit har dubbeldispersion, alltså uppdelning av ljus i sina komponentfärger. För det tredje, i och med att tsavorit endast har ett brytningsläge ger extra intensitet till dess färgspel.Trots att tsavorit klassas som en typ II ädelsten ska bra tsavorit vara vara ögonren (inga synliga inneslutningar när ädelstenen undersöks 15 cm från blotta ögat), eller åtminstone närapå ögonren. Tsavorit är mer hållbar än många andra mineraler och är en av de få ädelstenar som aldrig behandlas eller manipuleras.

Härkomst för tsavorit

Tsavorit är ett exempel på en ädelsten vars "sällsynthet" har äventyrat dess kommersiella bärkraft. Det finns bara en handfull av denna ädelsten i gruvfyndigheter i Kenya (Tsavo och Turkana), Tanzania (Merelani, Lemeshuku, Tunduru och Ruangwa) och Madagaskar (upptäcktes 1991 nära Gogo Gogo byn och nära behara by i 1997), vilket gör att priserna hålls höga.

Merelani Mint Garnet

Merelani-mintgranat

Merelani-mintgranat

Först upphittad kring 1998 i samma område som tanzanit, i Merelani Hills i Tanzania, Arusha-regionen. Merelani-mintgranat är en grön granat, en så kallad grossular. Den här sortens grossular har blivit uppkallad efter sin färg och där den bryts. Den färgas av spårmängder av vanadin, krom och ibland har Merelani-mintgranat i grunden en ljusare ton och mer färgmättnad än dess mer kända släkting, Tsavorit.
Båda är gröna grossular-granater och de förekommer i samma geologiska miljö, men Merelani-mintgranat har inte rätt färgmättnad för att betraktas som Tsavorit.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top