Turkos

Turkos är en populär ädelsten med en lång historia - en sann " kulturell kameleont" som haft stor genomslagskraft i några av de mest inflytelserika kulturerna i världen. Namnet "turkos" används både för ädelstenen, liksom för dess ojämförliga färg.

Namn

Det moderna namnet turkos betyder turkisk sten, på grund av att handelsvägen förut gick över Turkiet. Turkos har en ganska okänd synonym, kallait (vacker sten på grekiska).  På persiska kallas turkosen för "ferozah", som betyder "segrande".

Kemisk sammansättning för turkos

Turkos är hydratiserat kopparaluminiumfosfat . Den blå till grönblå färgen varierar i intensitet. En himmelsblå färg med medium ljusstyrka och färgmättnad är historiskt sett att betraktas som bäst, starka grönaktiga nyanser anses mindre värdefulla.

Härkomst & ursprung för turkos

Iranska Nishapar har rykte om sig att vara en av de bästa turkos-orterna Andra områden som bör nämnas i turkossammanhang är de amerikanska delstaterna Arizona och Nevada, likväl som Kina.

Historik & sägner för turkos

Turkos är en ädelsten som omges av många myter, eftersom det var en av de första ädelstenarna någonsin att utvinnas. De första utvinningarna kan spåras tillbaka ända till för mer än 8000 år sedan. Turkosen var mycket populär Egypten och Persien, samt har en framträdande roll inom smyckeskulturen i olika indianstammar, till exempel zuni-armband och navajo-bälten. Aztekerna använde turkos som utsmyckning i fantasifulla masker, ofta med en mosaik av turkoser. I dag är turkos nationsädelsten för Iran.

Kännetecknande egenskaper för turkos

Turkos är ofta porös och kan ha fläckar i matrix, om den är brun beror det oftast på limonit, och om den är svart, manganoxid. Ett attraktiv balanserat mönster höjer värdet på en turkos.

Vård & skötsel av turkos

Turkoser kan förlora eller förändras i färg ganska lätt.  Ljus, hudsvett, oljor, parfym och smink kan leda till negativa förändringar. Ska du tvätta händerna så bör du ta av din turkosring.
Ädelstenen klarar ångrengöring, men inte ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top