Turmalin

Turmalin är tillsammans med opal oktobers månadssten, och den är lika färgstark som hösten. Den här populära ädelstenen finns i mer än 100 olika färger – mer variation är knappast möjligt!
Chrom-Turmalin

Krom-turmalin.

Namn

AAA-Paraiba-Turmalin

AAA-Paraiba-turmalin

Dess namn refererar till olika färger. Turmalin härstammar från det singalesiska uttrycket "turmali" som betyder "sten med blandade färger". Turmalin är också känd som ädelstenarnas kameleont. Det beror inte bara på dess mångfald av färger, utan också det faktum att turmalin ofta har förväxlats med andra ädelstenar.

Kemisk sammansättning för turmalin

Turmaliner bildas av en grupp av besläktade mineraler. Deras olika sammansättningar producerar den stora rikedomen av färger. Mineralet elbait utgör ryggraden i turmalin-ädelstenar, ett aluminiumborsilikat med varierande sammansättning.
Tyvärr är de färgglada turmalinsorterna inte tillgängliga i överflöd. Det är sällan det hittas kristaller som är lämpliga för bearbetning till en juvel.

Härkomst & ursprung för turmalin

Turmalin bryts i Brasilien, Afghanistan, Nigeria, Kenya, Tanzania, Madagaskar, Malawi och Moçambique.

Shimoyo-Rubellit

Shimoyo-rubellit

Historik & sägner för turmalin

Den här populära ädelsten är i Europa sedan det 3: e århundradet före Kristus. Det finns dock inte särskilt många myter kring turmaliner, då de historiskt sett ofta förväxlats med andra ädelstenar på grund av dess olika färger.

Kännetecknande egenskaper för turmalin

På grund av sin dubbelbrytning är turmalin starkt pleokroistisk. Detta innebär att varje turmalin har två färger (mörk och ljus), vars intensitet varierar beroende på betraktningsvinkel.

Olika sorters turmalin

De olika sorterna benämns oftast med de olika färgbeteckningarna plus turmalin, som till exempel blågrön turmalin, grön turmalin och fuchsia-turmalin. Det finns dock så klart många undantag. Paraíba-turmalin är uppkallad efter platsen för dess upptäckt och har varierande färger som karibienblå, påfågelblå och koppargrön. Indigolit har en intensiv ljust neonblå eller en djupare blå med en imponerande ljuskrona. Det är en särskilt ren och motståndskraftig turmalin.
Itatiaia-turmalin och Pirineu-turmalin är blågröna turmaliner och kommer båda från samma brasilianska gruvan. De skiljer sig något åt i färg och mättnad: Itatiaia-turmaliner har en något rikare blåfärg än vad Pirineu-turmalin har.

Santa Rosa-Turmalin

Santa Rosa-turmalin.

Kromturmalin är en extremt sällsynt sorts grön turmalin. Den är intensivt grön och färgad av krom och vanadin. En annan grön turmalin är Santa Rosa-turmalin från samma gruva i Brasilien. Dess färg påminner om den populära smaragden. Kunar Valley-turmalin är döpt efter fyndorten. Det är en tvåfärgad ädelste, vanligtvis kombinerat mellan rosa och grönt. En annan flerfärgad turmalin är vattenmelon-turmalin, uppkallad efter sin visuella likhet med frukten. Här omges röda rubelliter av grön turmalin, det är ett sant mirakel av naturen. Denna sort utvinns i brasilianska Cruzeiro-gruvan, dock är den svårt att hitta. Rosa och grönt också vanligt förekommande färger på mångfärgad turmalin, som produceras i Västafrika.
Svart turmalin är en ogenomskinlig svart ädelsten, ibland med små spår av blått, brunt eller grönt. Den utmärks av en utmärkt glans.
Rubellit är en sällsynt sort, som har en imponerande rödfärg. Högkvalitativa rubelliter utvinns i Shimoyo i Moçambique. Den är lila-röd och är mycket ren, en Shimoyo-rubellit är åtråvärd. 

Vård & skötsel avt urmalin

Turmalin klarar ångrengöring, men ska inte utsättas för ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top