Zirkon

Zirkon användes under en lång tid som ett diamantsubstitut då de påminner om varandra. En diamant och zirkon är mycket lika varandra visuellt.

Namn

Termen zirkon härstammar från det arabiska "zarkun" (röd) eller det persiska "zar" (guld). Den begränsning av färger är missvisande  eftersom denna ädelsten faktiskt finns tillgänglig i en mängd olika färger.

Kemisk sammansättning för zirkon

Zirkon är en naturlig skönhet bestående av zirkoniumsilikat. 

Härkomst & ursprung för zirkon

Zirkon bryts i Kambodja, Nigeria, Sri Lanka och Tanzania.

Historik & sägner för zirkon

Även i antiken användes zirkon som en ädelsten och har hittats på några av världens äldsta arkeologiska platser. Zirkon figurerar i flera gamla texter, inklusive Bibeln och en hinduisk dikt om det mytomspunna Kalpaträdet, som sägs ha varit dekorerat med blad av zirkon.
Vissa källor nämner en judisk legend där en ängel som heter Zirkon figurerar, som ska vaka över Eden, Adam och Eva i trädgården. Det finns även ett flertal paragrafer i Bibeln som hänvisar till zirkon.

Kännetecknande egenskaper för zirkon

Zirkon uppvisar en stark dubbelbrytning, där ljus när det träffar en sten delas upp i två strålar. Även för det otränade ögat kan denna effekt omedelbart ses som en fördubbling av fasetter, detta beror i viss mån på den speciella betraktningsvinkel. För tjockare ädelstenar är dubbelbrytningen än mer uttalad. Det ger även stenen en större briljans, ger ofta vackra, glittrande mosaikmönster och skapar intryck av ett större optiskt djup . Ytterligare särdrag hos zirkon är dess magnifika eld (dispersion), som kan diamanten en match vad gäller att gnistra, ha briljans, eld och ljuskrona.

Olika sorters zirkon

Zirkon kommer i många färger: blå , champagne, kaffe, konjak, guld, grön, honung, orange, röd, vit (färglös) och gult.
Färgerna av kanel och saffran påminner om zirkon, Kaduna-zirkon från Nigeria har en varm honungston. En annan sort är Ratanakiri-zirkon. Det är en blå zirkon från Ratanakiri, en kambodjansk fyndighet. Den är känd för att ge några av världens bästa exemplar.

Vård & skötsel av zirkon

Vissa ädelstenar bleknar eller återgår till sin ursprungliga färg när de utsätts för starkt ljus. Undvik därför att exponera zirkoner för kraftigt ljus under en längre tid.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top