Zultanit

Zultanit är en sann superstjärna - en ädelsten som beundras på röda mattan under Oscarsgalan. Stenens imponerande färgförändring ger en sällsynt ädelsten ett ståtlig ansikte.
Zultanite

Zultanit

Namn

Denna unika ädelsten har fått sitt namn efter ordet sultan, härskare. Det är ett passande namn för det här naturens under, som har ett ståtligt skimmer över sig.

Kemisk sammansättning för zultanit

Zultanit är en extremt sällsynt, transparent ädelsten av mineralfamiljen Diaspor. Den kan ha färger som gul, konjak, rosa eller rött. De djupare röda får sin färg beroende på en högre koncentration av mangan. Precis som alexandrit har zultanit en imponerande färgförändringsförmåga.

Härkomst & ursprung för zultanit

Zultanit i hög kvalitet kommer från ett och samma ställe: Uppe i de Anatoliska bergen, 1200 meter över havet. Gruvan ligger nära den turkiska byn Selimiye. Utvinningen av denna ädelsten påbörjades under mitten av 80-talet.

Historik & sägner för zultanit

Mineralet diaspor upptäcktes 1801 i Uralbergen i Ryssland. Detta mineral var dock oftast av dålig kvalitet, vilket har gjort att denna ädelsten länge haft ett dåligt rykte. För att komma bort från den negativa associationen som medföljde diaspor så började man därför kalla kvalitetskopio av diaspor för zultanit istället.
Det visade sig vara ett smart drag. I dag är zultanit en omhuldad och lyxig ädelsten som ofta kan hittas på galapremiärer.

Kännetecknande egenskaper för zultanit

Skönheten och fascinationen för denna ädelsten ligger i första hand i dess färger, extraordinära briljans och imponerande ljuskrona. Beroende på ljuskällan ändras färgen på zultanit från Kiwigrön (solljus) till hallonröd (under artificiellt ljus). Zultanit kan även ha färgtoner som går mot konjaksrosa, champagne och ingefära. Till skillnad från andra färgskiftande juveler så är inte intensiteten av färgförändringen beroende av färgintensiteten i ädelstenens grundfärg. 

Olika sorters zultanit

Ibland kan zultanit slipas för att framhäva kattögaeffekt, chatoyance. Då visas som en lång ljusremsa på ytan av ädelstenen, som liknar det slitsliknande öga som katter har. Denna effekt orsakas av en ljusreflektion på långa, nålformade inneslutningar i ädelstenen, som är anordnade parallellt.

Vård & skötsel av zultanit

Var noga med att skydda zultanit mot stötar, kemikalier, värme och extrema temperaturväxlingar. Håll alltid zultanit noga för att undvika repor. Rengör endast med mild tvål och ljummet vatten. Om smycket är extra smutsigt, använd en mjuk tandborste och tryck väldigt lätt. Efter rengöring, skölj smycket med ljummet vatten och torka med en mjuk trasa. Utsätt aldrig din zultanit för ånga eller ultraljudsrengöring.

Aktuelles

Senaste nytt från Ädelstenarnas värld

  1. Läs fantastiska fakta om apatit

    22. November 2016

    Blå fin apatit. Andreas Hermansson När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den...
    Continue reading →

Kommande på TV:

02:00Juwelo-Dokumentationen
08:00Schnäppchenmorgen
10:00Phänomene der Natur
To top